Vesti -

U slovenačkoj fabrici Renoa otpušteno više od 400 radnika, uglavnom iz Hrvatske

Zagreb -- U slovenačkoj fabrici Revoz, koja proizvodi automobile marke Reno, ugovori o radu neće biti produženi za više od 400 radnika zbog korona-krize.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Epa/IAN LANGSDON
Foto: Epa/IAN LANGSDON

Među njima su 90 odsto radnici iz Hrvatske, piše "Jutarnji list" pozivajući se na portparolku Revoza Nevenku Bašek Zildžović.

Najveća slovenačka kompanija sa sedištem u Novom Mestu, koja ima francuskog vlasnika, zapošljava oko 3.200 ljudi, a odluku o otkazima donela je zbog jakog pada tražnje, odnosno stanja na tržištu automobila u svetu, što je direktna posledica krize izazvane kvidom 19, navode u upravi firme.

Prvi na udaru naći će se radnici koji su zaposleni na određeno vreme preko agencija za zapošljavanje, a osim domaće radne snage i radnika iz Hrvatske, ima i državljana Bosne i Hercegovine.

Zbog epidemije kovida 19, Revoz je sredinom marta zaustavio proizvodnju na šest nedelja a rad pogona je obnovljen početkom maja. U Revozu se proizvode modeli klio, tvingo i električni smart forfor. Slovenačko tržište može da apsorbuje vozila proizvedena u 24 sata, a sve je namenjeno tržištima Francuske, Nemačke i Italije.

Ukidanjem treće smene u fabrici, proizvodnja će pasti za 150 automobila pa će sa traka silaziti nešto više od 600 vozila dnevno, prenosi Jutarnji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.