Vesti -

Crna Gora se zadužila 250 miliona evra

Podgorica -- Ministarstvo finansija Crne Gore okončalo je postupak obezbeđivanja pozajmice od 250 miliona evra uz garanciju Svetske banke vrednu 80 miliona.

Izvor: Beta
Podeli
Foto: Depositphotos, VadimVasenin
Foto: Depositphotos, VadimVasenin

To je saopštio generalni direktor Direktorata za trezor Dragan Darmanović.

Zaključen je, kako je rekao, kreditni aranžman sa Sindikatom banaka čime je, kako ističe, obezbeđeno 250 miliona evra od 350 do 400 miliona evra kolika je procena da će nedostajati državnoj kasi da se saniraju posledice nastale epidemijom korona virusa.

"Iznos je već povučen i novac je u Crnoj Gori, tako da su obezbeđena sredstva za finansiranje svih potreba iz budžeta. Dakle, ne postoji nikakva bojazan da bi moglo biti problema za realizaciju obaveza. Kredit je odobren na 12 godina, a kamata je 3,63 odsto", naveo je danas Darmanović za Radio Crne Gore.

Istakao je i to da Ministarstvo finansija pregovara i sa drugim međunarodnim finansijskim institucijama kako bi obezbedilo i ostatak nedostajućih sredstava.

"U narednom periodu nastavljamo pregovore i sa Svetskom bankom, ali i MMF-om, Evropskom komisijom, te domaćim i inostranim komercijalnim bankama da obezbedimo neophodna sredstva. U ovom trenutku ne vidimo prepreke da se i to realizuje, tako da ćemo narednih meseci uspeti da zaključimo sve aranžmane, čime ćemo zaokružiti sve potrebe za finansiranje budžeta u ovoj godini", naglasio je Darmanović.

On je podsetio da je Evropska unija opredelila 53 miliona evra podrške Crnoj Gori, od čega će 40 miliona otići direktno u državni budžet što je, zaključio je, smanjilo potrebe za zaduživanjem.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.