Vesti -

Država povećava akcize: U Hrvatskoj poskupljuju duvan, alkohol, kafa i bezalkoholna pića

Zagreb -- Hrvatsko Ministarstvo finansija pustilo je u javnu raspravu tri uredbe koje predviđaju veće akcize na duvan, alkohol, kafu i bezalkoholna pića od 1. marta.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Depositphotos/AllaSerebrina
Foto: Depositphotos/AllaSerebrina

Time će državni budžet Hrvatske biti bogatiji za pola milijarde kuna (oko 67 miliona evra).

U svom obrazloženju o povećanju akciza na duvanske proizvode Ministarstvo finansija navodi da uticaj na maloprodajne cene cigareta "ni u kom slučaju nije veći od dve kune (0,26 evra)", prenosi portal Novac.

Kada je reč o alkoholu, povećanje iznosi 13,2 odsto na etilni alkohol, odnosno s 5.300 kuna na 6.000 kuna po hektolitru čistog alkohola, što bi trebalo da donese u budžet Hrvatske 34,5 miliona kuna (oko 4,6 miliona evra).

Dodatno oporezivanje bezalkoholnih pića i kafe budžetu bi trebalo da osigura oko 72 miliona kuna (9,6 miliona evra), a novina je oporezivanje količine šećera - bezalkoholna pića biće podeljena u kategorije, pa će ona sa najmanje šećera pojeftiniti, a više će se oporezivati energetski napici s visokim udelom šećera.

Kako se navodi, u ovoj godini vlada je planirala da budžet ostane uravnotežen ili ostvari blagi višak što bi omogućilo i željeni nastavak trenda smanjivanja nivoa javnog duga.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.