Vesti -

Pregovori s Norvežanima u završnoj fazi: Crnogorska berza struje do kraja godine

Podgorica -- Crnogorska berza električne energije je trenutno u finalnoj fazi pregovora sa potencijalnim strateškim partnerom norveškim Nord pulom.

Izvor: Investitor.me
Podeli
Foto: Depositphotos/carloscastilla
Foto: Depositphotos/carloscastilla

Pregovori bi trebalo uskoro da budu završeni. Time bi se stekli uslovi za implementaciju tog tržišta u Crnoj Gori do kraja godine, saopšteno je "Pobjedi" iz berze.

Portparolka berze Dragana Radulović navela je da će na taj način biti postavljeni preduslovi za povezivanje crnogorskog tržišta struje sa evropskim, prenosi portal Investitor.

"Početak trgovine na berzi se očekuje krajem godine, što zavisi od tehničke implementacije sistema za operativni rad, kao i harmonizacije zakonodavnog i regulatornog aspekta. Trgovinu će moći da obavljaju svi koji zadovolje uslove", kazala je Radulović "Pobjedi".

Dodala je da je crnogorsko tržište električne energije malo i puna likvidnost berze očekuje se povezivanjem sa regionalnim tržištima.

"Ali je to samo početak. Pravo tržište biće omogućeno realizacijom spajanja tržišta sa Italijom, čime bi se napravio prvi korak za spajanje našeg tržišta sa evropskim", istakla je Radulović. Prema njenim rečima za Crnu Goru, koja je za sada operativna samo na tri energetske granice (usled svoje geografske pozicije), četvrta granica ka Italiji spajanjem tržišta bi dala ogromne mogućnosti za dalji plasman ili nabavku energije.

"U toj situaciji tržište postaje apsolutno konkurentno i nema prepreka za trgovinu u celoj Evropi posredstvom naše berze, a uređenje sistema je takvo da je cena transparentna i dostupna svima na uvid", istakla je Radulović.

Podmorska veza

Navela je da početak rada podmorskog energetskog kabla između Crne Gore i Italije podstiče razvoj regionalnog tržišta električne energije.

"Naš cilj je stvaranje novih poslovnih mogućnosti svim učesnicima na tržištu, bolja efikasnost, konkurentnije cene, veća sigurnost, kvalitet i standard usluga", poručila je Radulović.

Podsetila je da su Elektroprivreda, Crnogorski operator tržišta električne energije i Crnogorski elektroprenosni sistem potpisali u junu 2017. ugovor o osnivanju berze električne energije i njen statut. Berza je prošle godine završila selekcije kandidata za otpočinjanje pregovora oko potencijalnog strateškog partnerstva. Odabran je norveški Nord pul kao kandidat sa kojim će se prvo početi razgovori. Saradnja sa norveškom kompanijom uključuje podršku za uspostavljanje procesa i procedura potrebnih za funkcionisanje nacionalnog dan unapred tržišta u Crnoj Gori, povezivanje tržišta sa susednim zemljama i procese kliringa i finansijskog poravnanja.

Anonimnost na tržištu

Prema njenim rečima, osnivanje berze podstiče razvoj konkurentnog, transparentnog i pouzdanog tržišta električne energije.

"Tržište će biti anonimno, niko neće znati s kim trguje pa tako neće moći ni da utiče na cenu koja će, u svakom datom trenutku, biti realna", objasnila je Radulović.

Izveštavanje o trgovanim količinama biće svakodnevno, a na berzi će struju moći da nabave postojeći i budući snabdevači, koji će moći da kupuju od satnih količina energije do godišnjih profila.

"Korist za potrošače bi trebalo da se oseti u mogućnosti koja bi se otvorila snabdevačima da na još povoljniji način nabavljaju energiju. Spajanje tržišta bi otvorilo i opcije pojavljivanja drugih snabdevača na sceni", rekla je Radulović.

Podsetila je da je hrvatsko tržište doživelo poslovni bum povezivanjem sa slovenačkim i time sa internim evropskim tržištem.

"Opcije koje se otvaraju tada su gotovo neograničene, jer u jednoj situaciji možete kupiti energiju u Portugalu, a već u sledećem satu je možda prodajete u Norveškoj", pojasnila je Radulović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.