Vesti -

Iz kredita Eksim banke dosad za auto-put isplaćeno skoro 548 miliona evra

Podgorica -- Iz kredita kineske Eksim banke je od početka izgradnje auto-puta Bar-Boljare u Crnoj Gori do kraja prošle godine isplaćeno 547,87 miliona evra.

Izvor: MINA-BUSINES
Podeli

To je saopštio je generalni direktor Direktorata za državni trezor u crnogorskom Ministarstvu finansija Dragan Darmanović.

"Povlačenje sredstava iz kredita sa kineskom Eksim bankom nastaviće se i u ovoj godini", rekao je Darmanović agenciji Mina-business.

On je podsetio da je ukupno ugovorena vrednost radova za izgradnju prioritetne deonice autoputa Smokovac – Uvač – Mateševo utvrđena ugovorom o projektovanju i izgradnji auto-puta, zaključenom između Ministarstva saobraćaja i kineske kompanije China Road and Bridge Corporation (CRBC) i iznosi 809,6 miliona evra.

Od toga se 85 odsto ukupnog iznosa, odnosno 688,2 miliona evra obezbeđeno kroz zajam sa kineskom Eksim bankom, dok je 15 odsto, odnosno 121,4 miliona evra, predviđeno iz državnog budžeta ili drugih izvora finansiranja.

Darmanović je, kada je u pitanju javni dug, kazao da se u ovoj godini očekuje njegovo opadanje.

"Predviđa se da će javni dug na kraju godine iznositi 3,67 milijardi evra, odnosno 73,1 odsto BDP-a, od čega će državni iznositi 3,56 milijardi, odnosno 70,8 odsto BDP-a", precizirao je Darmanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.