Vesti -

Biser Crne Gore ide na tender: Manje prostora za nudiste, gradiće se hoteli i vile

Ulcinj -- Tender za turističku valorizaciju Ade Bojane biće raspisan nakon što revizorska kuća Dilojt završi analizu za tu lokaciju.

Izvor: vijesti.me
Podeli
Foto: Depositphotos, dvrcan
Foto: Depositphotos, dvrcan

Analiza bi trebalo da pokaže kako vlada treba da iskoristi potencijal u opštini Ulcinj.

Iz Ministarstva održivog razvoja i turizma za Vijesti nesu mogli da preciziraju vremenski okvir kada će taj posao biti završen i tender raspisan, a objašnjavaju da postoji interesovanje investitora za taj lokalitet.

Tender za Adu Bojanu nalazio se u planu privatizacije za prošlu godinu, a ovogodišnji plan još nije usvojen.

"Kompanija Dilojt za potrebe Tenderske komisije za valorizaciju turističkih lokaliteta, priprema analizu, nakon čijeg završetka će biti poznati detalji u vezi sa modelom i postupkom turističke valorizacije lokaliteta Ada Bojana", rekli su iz Ministarstva, prenose Vijesti.

Iz tog resora su objasnili da je turistička valorizacija lokaliteta u najjužnijoj opštini bila predviđena i ranijim planovima privatizacije.

"Do sada je, pored kompanije Karisma, više investitora iskazivalo interesovanje, koje nije formalizovano u smislu konkretnih inicijativa i predloga", naveli su iz Ministarstva.

Vlada je u februaru prošle godine usvojila Plan privatizacije za 2019. i iz njega se vidi da Ada više neće biti isključivo nudistički centar, te da će deo ostrva, koje se prostire na ukupno 522 hektara, verovatno biti pretvoren u rezidencijalni prostor.

U dokumentu koji je pripremio Savet za privatizaciju, pominje se valorizacija dela ostrva sa davanjem prava na razvoj i upravljanje jedinstvenim, visokokvalitetnim turističkim kompleksom koji nudi niz aktivnosti za odmor i rekreaciju.

U planu piše da je predviđeno da budući hotelsko-turistički kompleks ima najmanje jedan hotel, standarda četiri plus ili pet zvezdica, kojim će upravljati renomirani međunarodni turistički operater(i).

"Pored toga, analiziraće se mogućnost gradnje vila i drugog rezidencijalnog smeštaja za dugoročni zakup, kao deo jednog integralnog plana. Razvoj kompleksa planiran je na severozapadnom delu ostrva uz peščanu plažu, a deo kapaciteta potrebno je odvojiti za nudistički centar. Lokacija obuhvata i zonu vegetacije na dinama u zaleđu plaže, rezervat prirode u jugoistočnom delu sa šumama, močvarama i livadama", piše u planu o valorizaciji Ade.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.