Vesti -

Novi početak: Mostarac iz Švajcarske kupuje nekadašnju Fabriku duvana

Mostar -- Peripetije u vezi s prodajom Fabrike duvana Mostar nakon 13 godina agonije uskoro bi mogle da budu okončane.

Izvor: klix.ba
Podeli
Foto: Depositphotos/asayenkaa
Foto: Depositphotos/asayenkaa

Time bi se rešilo i uvezivanje radnog staža za 30-ak radnika i njihovo penzionisanje.

Kako saznaje Klix.ba, nekadašnju fabriku kupuje švajcarski preduzetnik Mirsad Rahimić, rođen u Mostaru i već poznat po investiranju u rodni grad i Bosnu i Hercegovinu.

Rahimić je za Klix.ba rekoa kako je dobio usmenu informaciju o ponudi Opštinskog suda Mostar za kupovinu objekta te da narednih dana iz Švajcarske dolazi u rodni grad da reši administrativne poslove vezane za kupovinu nekada grandioznog objekta.

''Dobio sam informacije da je sutkinja Opštinskog suda Mostar donela zaključak da ide u proceduru mojih 30 dana, ali evo još nemam zvanično to i pismeno", izjavio je Rahimić.

Prema informacijama kojima raspolaže, utorak i četvrtak se spominju kao dani od kojih treba da počne da teče rok od 30 dana za kupovinu Fabrike duvana Mostar.

"Narednih dana dolazim u Mostar da počnem pripreme i sve potrebno za otkupljivanje. Gledaću da u tih 30 dana sve završim i uplatim pa da konačno stavimo tačku na Fabriku duvana Mostar", kazao je Rahimić.

Istakao je kako je već u pregovorima o tome šta će uraditi s bivšom fabrikom, ali dok ne bude sve administrativno završeno '"jedan kroz jedan'", ne želi iznositi detalje.

"U pregovorima sam sa švajcarskim preduzetnicima koji su voljni da ulažu u Mostar, kako bismo otvorili nova radna mjesta, ali o tome je još rano govoriti", dodaje Rahimić.

Ističe kako u Mostaru već ima nekoliko urađenih objekata te da je svaki lep i kada je riječ o vizuri grada, ali i zaposlenosti ljudi.

Otkriva da na mjestu bivše fabrike sigurno neće nići nova fabrika duvana i dodaje da je moguće "da bude nešto slatko".

Informacija da je sud usmeno informisao kupca o mogućoj kupovini Fabrike duvana Mostar razveselila je bivše radnike, a posebno one koji čekaju uvezivanje radnog staža kako bi mogli da odu u penziju.

Podsetimo, proizvodnja u fabrici koja je radila i u najtežim ratnim vremenima okončana je 2007. godine. Kasnije su usledile borbe radnika za prava, ali i opstanak preduzeća u kojem su proveli radni vek.

Iza FDM-a je ostalo 19 miliona KM duga, od čega 10 potražuje Porezna uprava, a ostalo drugi poverioci. Posebno je veliki dug prema 130 nekadašnjih radnika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.