Vesti -

Za 216 kilometara 40 miliona evra: Evropa ulaže u infrastrukturu CG

Podgorica -- Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) obezbeđuje 15 miliona evra za rekonstrukciju i nadogradnju deonice puta između Danilovgrada i Podgorice.

Izvor: Investitor.me
Podeli
Foto: Ilustracija, Depositphotos, sinenkiy
Foto: Ilustracija, Depositphotos, sinenkiy

EBRD nastoji da poboljša regionalnu integracija na Zapadnom Balkanu i poboljša povezanost ova dva grada u Crnoj Gori, saopšteno je iz banke.

Sredstva su deo kredita vrednog 40 miliona evra koji je obezbeđen za Upravu za saobraćaj Crne Gore i ta će sredstva učestvovati u troškovima rekonstrukcije 216 kilometara magistralnih puteva u Crnoj Gori.

"Poboljšanje saobraćajne infrastrukture je od ključnog značaja za privlačenje investicija i za dalji ekonomski rast u zemlji. Ovo će takođe doprineti sektoru turizma, koji predstavlja ključni deo privrede", navodi se u saopštenju dostavljenom portalu Investitor.

EBRD projekat rehabilitacije će, kako se dodaje, istovremeno uključiti mere otpornosti na klimatske promene da bi se izbegao rizik od erozija, klizišta i poplava. Ove mere uključuju povećanje kapaciteta drenaže, ojačavanje puteva nasipima i posebne nacrte mostova.

Tehničku podršku za ovaj projekat je obezbedila Italija preko Centralne evropske inicijative (CEI).

EBRD je, ističu, vodeći institucionalni investitor u Crnoj Gori i do sada je podržao više od 63 projekta sa kumulativnim obimom poslovanja od oko 578 miliona evra za investicije u vrednosti od preko 1 milijarde.

Strategija banke za Crnu Goru fokusira se na napore da se zemlji pomogne da poboljša konkurentnost privatnog sektora, regionalne integracije i zelenu ekonomiju, precizirali su iz EBRD-a.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.