Vesti -

Komšije od SAD nabavljaju četiri nova helikoptera

Sarajevo -- Oružane snage BiH u saradnji saVladom SAD nabavile su četiri nova helikoptera marke Bel Hjui II, koji će joj biti isporučeni u naredne tri godine.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: epa, Nabil Mounzer
Foto: epa, Nabil Mounzer

Ugovor o nabavci potpisali su ministarka odbrane BiH Marina Pendeš i ambasador SAD u BiH Erik Nelson.

Uoči potpisivanja, ambasador Nelson je istakao da su Oružane snage BiH svetli primer onoga što ljudi u BiH mogu da postignu kada deluju zajedno i pozvao vlasti u BiH da im obezbede sredstva za nesmetan nastavak ovog i drugih projekata.

"Oružane snage BiH su uvek bile spremne u odgovaranju izazovima i pomaganju svom stanovništvu. Imaju uspešno partnerstvo sa NATO. Ovo je zajednički projekat SAD i BiH za koji je američka vlada obezbedila 34 miliona dolara, a Ministarstvo odbrane BiH je najavilo da namerava da izdvoji više sredstava kao podršku realizaciji ovog projekta. Do sada je uloženo više od četiri miliona dolara", rekao je Nelson.

Istakao je kako novi helikopteri Bel Hjui II pružaju bolji performans uz niže troškove, kao i da će pomoći BiH u pružanju vitalne podrške svojim građanima.

"Oružane snage BiH predstavljaju uspešnu priču u koju vredi ulagati. Mnogi njihovi pripadnici su bili na različitim stranama, a sada stoje rame uz rame u službi svoje zemlje i njenih građana. Oni čine deo jedinstvenih globalnih snaga za očuvanje mira i pouzdan su partner u mirovnim misijama. Dokazali smo da svaki fening uložen u Oružane snage BiH znači dobrobit za mir, bezbednost i budućnost građana", rekao je Nelson, a preneo sarajevski portal Kliks.

Ministarka odbrane BiH Marina Pendeš je rekla da su SAD dokazani prijatelj BiH i da američke oružane snage aktivno pomažu u modernizaciji i pojačanju kapaciteta Oružanih snaga BiH, kako kroz kontinuirano stručno usavršavanje kadra, tako i kroz finansijsku i materijalno-tehničku pomoć.

"Ovo je najveći investicioni projekat od osnivanja Oružanih snaga BiH i pružiće nam više mogućnosti da budemo čvrst oslonac svim stanovnicima BiH i damo doprinos regionalnoj saradnji, kao i da učvrstimo poziciju u operacijama podrške globalnom miru", kazala je ministarka Pendeš.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.