Vesti -

Kneževićeva imovina na dobošu: Grci traže prodaju sajma

Podgorica -- Londonska filijala grčke Pireus banke obavestila je kompanije "Jadranski sajam", "Expo invest" i "Expo Budva" da je istekao rok da izmire kredit od 8 miliona €.

Izvor: Investitor.me
Podeli

Ove firme kontroliše Duško Knežević, biznismen koga potražuje Crna Gora Duško Knežević.

Pireus banka novac je dala pre gotovo 13 godina, a sada je zatražila da se izvrši namirenje duga od 8 miliona evra, prenosi podgovoričke "Vijesti", pozivajući se na list nepokretnosti.

Banka je 2. decembra u katastarsku evidenciju Uprave za nekretnine upisala obaveštenje o početku namirenja duga na sajamski kompleks u Budvi, pet sajamskih hala i više od deset hiljada kvadrata zemlje ispred Slovenske plaže, navodi Investitor.me.

"Upis obaveštenje o dospelosti i početku namirenja potraživanja po ugovoru o hipoteci od 19. januara 2007, overenog u podgoričkom Osnovnom sudu, kao i Aneksom i od 23. marata 2009, overenog u podgoričkom Osnovnom sudu, Aneksom II od 29. avgusta 2011. i Aneksom II od 13. avgusta 2014", piše u listu nepokretnosti.

Uvidom u katastarsku evidenciju, banka je upisivala hipoteke, a ugovor iz januara 2007. odnosi se na kredit od osam miliona evra.

Kako piše u Zakonu o hipoteci poverilac, u ovom slučaju banka, je dužan da obavesti u pisanoj formi dužnika da je istekao rok za izvršenje obaveze i da, ukoliko se obaveza ne izvrši u roku od 15 dana od dana upisa obaveštenja, ima namjeru da pokrene postupak namirenja u skladu sa ugovorom i zakonom.

Zakon propisuje da se obaveštenje o početku namirenja mora upisati kod organa kod koga je hipoteka upisana, a u ovom slučaju je to Uprava za nekretnine.

"Ako obaveza iz ugovora koji je obezbeđen hipotekom nije izvršena u roku od 15 dana od dana dostave obaveštenja o početku namirenja hipotekarnom dužniku, poverilac se može namiriti vansudskom prodajom ili sudskom prodajom nepokretnosti".

Viši sud je te nekretnine blokirao na zahtev Specijalnog državnog tužilaštva za imovinu svih firmi čiji je Knežević stvarni ili "skriveni" vlasnik i doneo privremenu meru zabrane korišćenja i raspolaganja. Takođe, i Opština Budva je upisala hipoteku u više navrata proteklih godina jer Kneževićeve firme nisu izmirivale obaveze na ime poreza na nepokretnost. Takođe, imovina je i pod restitucijom, jer staromeštanske porodice traže da im se vrati zemlja, za koju tvrde da im je oteta.

Na spisku kompanija za koje Viši sud donio privremenu meru našle su se i Kneževićev "Jadranski sajam", "Expo invest" i "Expo Budva" na koje je uknjižen veliki sajamski kompleks u Budvi.

Specijalno tužilaštvo otvorilo je više istraga, kao i podiglo optužnicu protiv Kneževića i njegovih najbližih saradnika. Biznismen za kojim je raspisana crvena Interpolova poternica nalazi se mesecima u Londonu, odakle optužuje aktuleni politički vrh Crne Gore na čelu sa Milom Đukanovićem da pokušavaju da mu otmu imovinu, posebno onu u Budvi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.