Vesti -

"Tražićemo istinu na ulicama": Radnici eks-Ju giganta u borbi za izgubljena radna mesta

Mostar -- Preostali radnici Aluminija tražili su od nadzornog odbora i uprave preduzeća i političkih struktura da prezentuju ponude za preuzimanje mostarske kompanije.

Izvor: klix.ba
Podeli
Foto: Ilustracija, Depositphotos, photonewman
Foto: Ilustracija, Depositphotos, photonewman

"Nas više od 350 ovih dana dobiće otkaze i ne znamo hoćemo li se ikada vratiti u Aluminij. Ako postoji realna ponuda da se tokom januara vratimo na radna mesta (ponuda Abraham grupe), neko od odgovornih će morati da obrazloži zašto takva ponuda već nije prihvaćena", navodi se saopštenju radnika Aluminija.

"Prema našim saznanjima ponuda Abraham grupe, o kojoj će Nadzorni odbor odlučivati na sednici u ponedeljak 16. decembra 2019, ne sadrži bilo kakav zahtev za subvenciju ili povlašćenu cenu električne energije na šta se pozivaju čelnici Vlade Federacije BiH", dodaje se u saopštenje koje prenosi Klix.

U saopštenju se dodaje kako pokretanje pogona topionice ne iziskuje veće količine električne energije te se od čelnika kompanije traži odgovor na pitanje postoji li uopšte ikakav drugi plan za Aluminij, ako se odbije ponuda izraelsko-kineske grupacije.

"Loše politike koje su upravljale fabrikom godinama neka podnose račun pravosudnim telima. Oni koji blokiraju nastavak rada fabrike iz samo njima poznatih razloga, moraće nama da podnose račune. Ako nakon Nove godine budemo u svojim kućama, a ne na radnim mestima, na koja se po svemu sudeći možemo vratiti brzo nakon najavljenih otkaza, bićemo prinuđeni na sve oblike borbe za radnička prava. Gospodo, dajte nam odgovore prije nego što dovedete situaciju još jednom do eskalacije koja je i više nego moguća. Trenutni, ali i bivši radnici Aluminij d.d. i naše porodice su spremni da traže istinu na ulicama ukoliko se ne omogući nastavak rada fabrike", poručili su radnici.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.