Vesti -

Evro stiže u komšiluk: Godinu dana koristiće dve valute

Zagreb -- Vlada i centralna banka u Hrvatskoj usklađuju paket ključnih mera kojima će, u trenutku kada ova zemlja bude uvodila evro, objaviti rat zaokruživanju cena.

Izvor: Investitor.me
Podeli
Foto: Depositphotos, zestmarina
Foto: Depositphotos, zestmarina

To znači da će se stati na kraj neopravdanim poskupljenjima roba i usluga, potvrđuje portalu Novac Boris Vujčić, guverner Hrvatske narodne banke.

Zdravko Marić, potpredsednik Vlade i ministar finansija, na jednom skupu je govorio o instrumentima kojima se Banski dvori nameravaju odupreti poskupljenjima u trenutku zamene kune evrom.

Glavna mera oko koje postoji saglasnost fiskalne i monetarne politike u Hrvatskoj odnosi se na dualno iskazivanje cena u razdoblju od najverovatnije šest meseci prije uvođenja evra i posle njega, prenosi Investitor.

Ako bi Hrvatska, na primer, uvela evro 1. januara 2023. godine, što se uzima kao realan datum, to bi značilo da bi svi trgovci već od 1. jula 2022. godine cene roba i usluga iskazivali i u kunama i evrima.

Isto bi pravilo važilo i u prvih šest meseci nakon što Hrvatska uvede evro, i to kako bi se ljudi navikli na novu valutu i mogli upoređivati cene istih proizvoda u kunama i evrima.

Naravno, obaveza iskazivanja dualnih cena, u kunama i evrima, zavisi od datuma uvođenja evra, što znači da bi eventualno uvođenje evra 1. januara 2024. godine, ili godinu dana kasnije nego što se očekuje, za godinu dana pomerilo i šestomesečni termin dualnog iskazivanja cena roba i usluga.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.