Vesti -

Hrvatski turizam u problemu: Veće plate smanjile profit

Zagreb -- Uprkos ostvarenom rastu fizičkog prometa i prihoda u ovoj sezoni, vodeće turističke kompanije u Hrvatskoj beleže pad profita, a smanjuje se i rentabilnost.

Izvor: index.hr
Podeli
Foto: Depositphotos, ifeelstock
Foto: Depositphotos, ifeelstock

Anketa sprovedena među vodećim turističkim kompanijama u Hrvatskoj o ključnim pokazateljima poslovanja za prvih devet meseci ove godine pokazala je da su kompanije ostvarile porast prihoda od 5,3 odsto. Međutim, zbog rasta poslovnih rashoda, bruto dobit iz poslovanja manja je nego u istom periodu prošle godine.

Ovo su rezultati koji su objavljeni u kvartalnoj publikaciji Hrvatske turističke zadruge, pod nazivom Turistički impuls Q4.

Na smanjenu profitabilnost najviše je uticao rast troškova rada. Turističke kompanije su za zaposlene ove godine izdvojile prosečno 10,5 odsto više, a pojedine kompanije gotovo 18 odsto više u odnosu na prethodnu godinu, piše hrvatski portal Index.

Stopa rentabilnosti koja pokazuje dobit razdoblja u odnosu na ukupnu angažovanu aktivu smanjena je na izuzetno niskih 7,9 odsto.

Pokazatelj rentabilnosti jedan je od odlučujućih faktora pri donošenju investicijskih odluka, a u ostalim mediteranskim zemljama taj se pokazatelj kreće od 10 do 12 odsto.

"Pad rentabilnosti u poslovanju najvećih turističkih kompanija ove sezone, koja je donela rekordan broj turista, preti dodatnom smanjenju investicija u turizmu jer ozbiljni investitori ne mogu opravdati ulaganje u zemlju u kojoj je rentabilnost poslovanja i upola niža u odnosu na okruženje. Zbog toga pozdravljamo odluku Vlade o smanjenju PDV-a u turizmu kao vatrogasnoj meri za sektor, ali istovremeno ističemo da je to tek prvi korak u osiguravanju minimalno jednakih uslova za poslovanje kakve ima konkurencija na Mediteranu", izjavio je Veljko Ostojić, direktor Hrvatske turističke zadruge.

Turizam je, ističe Ostojić, jedan od retkih domaćih sektora koji ima potencijal značajnog rasta investicija, zaposlenosti i plata, ali navodi i kako taj potencijal moraju da oslobode promenom poslovnog okruženja.

Turska lider na Mediteranu

U pregledu ključnih trendova ove turističke sezone koje je izdvojio Turistički impuls Q4 ističe se novi veliki rast turističkih dolazaka u Tursku, koja je sa stopom rasta međunarodnih turističkih dolazaka od 14,5 odsto u prvih deset meseci ove godine zauzela poziciju lidera na Mediteranu. Istovremeno, Španija sa - 0,2 odsto predstavlja najvećeg tržišnog gubitnika.

Hrvatska je, kako je naveo Ostojić, ostvarila stopu rasta inostranih turističkih dolazaka od 4,4 odsto, uz stopu rasta inostranih noćenja od 1,7 odsto, što se uz sve izazove ove sezone, ističe, može smatrati vrlo dobrim rezultatom.

Međutim, kaže da su slabosti hrvatskog turizma ipak naglašene.

"Pre svega to je niska zauzetost kapaciteta, najniža na Mediteranu, koja je u prvih 11 meseci ove godine i dodatno smanjena kao posledica nastavka jako visokog rasta ponude smeštajnih kapaciteta. Prosečna zauzetost komercijalnog smeštaja u tom razdoblju u Hrvatskoj pala je na 22,6 odsto. Istovremeno je stopa zauzetosti hotelskog smeštaja iznosila gotovo dvostruko više - 42,6 odsto", rekao je Ostojić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.