Vesti -

Spušta se zavesa na bivšeg giganta: Aluminij daje otkaze preostalim radnicima

Mostar -- Oko tri stotine preostalih radnika nekad najbogatije hercegovačke kompanije, Aluminija d.d. Mostar, otkaze će dobiti krajem ove godine.

Izvor: klix.ba
Podeli
Foto: Ilustracija, Depositphotos, photonewman
Foto: Ilustracija, Depositphotos, photonewman

S isplatama decembarskih plata, kao i pripadajućih otpremnina, završiće se agonija kompanije koja je svojevremeno bila najveći izvoznik u BiH.

Priče o "prepakovanju" Aluminija i pokretanju proizvodnje na tržišnim osnovama, kao i pronalasku strateškog partnera ni u jednom trenutku nisu imale realnu osnovu, prenosi portal Klix.

Kako je portal Klix pisao još 18. jula tada prezentovani optimistični scenariji nisu imali dodira s realnošću i bili su tu samo da bi kupili vreme političkim elitama koje su se tih dana našle na meti nezadovoljnih radnika, ali i javnosti koja je nakon decenija slepila naglo progledala.

Nakon otkaza za oko 500 radnika koji su proglašeni tehnološkim viškom, narednih meseci Aluminij je zapošljavao 360 radnika. Oni su dobijali platu od 800 KM, ali ni za to više nema novca, a ni smisla. Aluminijeva priča, je po svemu sudeći završena, ali i dovoljno daleko od bolnog gašenja struje 10. jula da je preostali radnici i hercegovačka javnost mogu podneti.

Da je bilo više pameti i osećaja odgovornosti, Aluminij bi u stečaj otišao još decembru prošle godine.Tada je Klix pisao da je realan scenario "projektovani stečaj" i da bi se tako verovatna izbegla likvidacija kompanije, epilog koji je sad potpuno izvestan.

Zavesa pada na kraju godine, radnici će dobiti svoju decembarsku platu, a Vlada Federacije BiH osiguraće sredstva za otpremnine. Od "prepakovanog" Aluminija ostaće verovatno samo prazne hale i fabrički krug i sve će podsećati na epilog koji je dvadesetak godina ranije prošao njegov komšija, najveća kompanija u hercegovačkoj historiji, mostarski Soko.

Aluminij je najdugovečnija mostarska industrijska priča nasleđena iz bivše države koja 24 godine posle rata zatvara svoja vrata. Nekad je to bio gigant svetskih razmera, zaokružena celina od rudnika boksita preko fabrike glinice do elektrolize.

Danas se vidi dan kad će poslednji radnik ugasiti svetlo i zaključati vrata. Vrata koja je na većini sličnih mostarskih firmi koji mesec ili godinu dana kasnije skinuo neki sakupljač sekundarnih sirovina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.