Vesti -

Policajci hoće veće plate: "Radimo poslove opasne po život"

Zagreb -- Dubravko Jagić iz Sindikata hrvatske policije izjavio je da policajci ne žele da imaju iste zarade kao prosvetari.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Depositphotos, ia__64
Foto: Depositphotos, ia__64

Kako kaže Jagić, njihov posao je mnogo teži, rade noću, a i poslove koji su opasni po život. Nakon višenedeljnog štrajka hrvatskih prosvetara, koji su tražili i dobili povećanje koeficijenata složenosti posla, istu priču su pokrenuli i policajci i carinici i poručili da, ako do dogovora s vladom ne dođe, kreću u štrajk koji će izazvati haos.

Govoreći o zahtevu policije za povećanje plata, Jagić je za zagrebačku televiziju N1 rekao da su napravili pritisak na ministra unutrašnjih poslova Davora Božinovića, ali da je vlada poslodavac, a ne Božinović kao resorni ministar.

"Radi se o tome da mi želimo da imamo ista novčana prava kao i prosvetari. Ne potcenjujući ničije zanimanje, ako oni mogu dobiti te koeficijente, koje su uspeli da izbore štrajkom, zašto se to ne bi odnosilo i na nas?", pita se Jagić.

Dodao je da je njihov posao daleko teži, da rade noću, poslove opasne po život i u svakakvim uslovima. "Zahtevamo da se izjednačimo po materijalnim pravima i s njima i verujem da ćemo u tome i uspeti. Počeli su pregovori s resornim ministrom, da se ta materijalna prava koja su izborili učitelji primenjuju na nas kroz dodatke", rekao je Jagić.

Rekao je da je policija takva služba u kojoj mora stalno da se obnavlja oprema, mora se, dodao je, odgovarati izazovima, koji su takvi kakvi jesu, kriminal je u porastu, policajac bi trebalo uvek da bude po opremljenosti korak ispred kriminalca.

Čelnik Sindikata policije izrazio je duboko uverenje da će uspeti u borbi za svoja prava, međutim, ako pregovori ne budu uspešni, ima, kaže, i drugih načina.

"Uvek postoji rezervna opcija, beli štrajk, razni pritisci, ali verujem da do toga neće doći", rekao je Jagić. Istakao je da za početak traže koeficijent jedan, i to za sve zaposlene u MUP-u.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.