Vesti -

Plate u Crnoj Gori neće rasti naredne tri godine, biće čak i manje

Podgorica -- Crnogorsko Ministarstvo finansija iznelo je obeshrabrujuće podatke da se u Crnoj Gori u naredne tri godine ne očekuje rast zarada.

Izvor: Portal Analitika
Podeli
Foto: Depositphotos/zestmarina
Foto: Depositphotos/zestmarina

Naprotiv, realne zarade će biti 0,5 odsto manje.

"Zarade će nakon nešto većeg rasta od 1,6 odsto u 2020. usled najavljenog povećanja zarada zaposlenima u sektorima zdravstva i prosvete, u poslednje dve godine srednjeg roka rasti po prosečnoj nominalnoj stopi od 0,5 odsto. Realne zarade će, shodno projektovanoj dinamici kretanja inflacije, u periodu 2020-2022 zabeležiti pad od 0,3 procenta", navodi se u Predlogu projekcija makroekonomskih kretanja za period 2019-2022. godine.

Prema istim projekcijama koje prenosi Analitika, tokom 2019. godine plate će zabeležiti rast od 0,5% odsto.

Prosečna septembarska plata iznosila je 516 evra, a realne zarade (kada se uračuna godišnja inflacija), stagniraju još od 2009. godine.

Vlada je glatko odbila predlog da se stimuliše rast zarada uvođenjem neoporezivog dela zarade, kako to rade zemlje okruženja, dok se efekti od povećanja minimalne zarade nisu osetili na rast plata.

Unija poslodavaca je još letos upozorila na dramatičan odliv radne snage, mahom stručne, i da će radnike tražiti na egzotičnim destinacijama poput Filipina.

U Projekcijama se navodi da će se uz planirane politike usmerene na povećanje aktivnosti stanovništva na tržištu rada, stopa nezaposlenosti spustiti s procenjenih 14,6 odsto iz 2019. na 13,7 odsto u 2022. godini.

U ovom periodu, očekuje se stabilan rast potrošačkih cena sa prosečnom stopom rasta od 1,3 procenta.

Projekcija je zasnovana na projekcijama stabilnih cena nafte i hrane na svetskom tržištu, projekcijama Evropske centralne banke za inflaciju u Evrozoni za 2019. i 2020. kao i targete za period nakon toga.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.