Vesti -

Ne žele "jeftine" goste: Crnogorci jure bogate turiste

Kotor -- Turisitčka organizacija Kotor predložiće strategiju, odnosno dokument kojim će tražiti drugačiji način regulacije izletničkog turizma.

Izvor: radiojadran.com
Podeli
Foto: Depositphotos, riverlim
Foto: Depositphotos, riverlim

Kotor godišnje poseti oko pola miliona izletnika koji, osim plaćanja izletničke takse u iznosu od jednog evra, imaju veoma malu ili skoro nikakvu vanpansionsku potrošnju.

"Niske cene takse i mala potrošnja izletnika nisu dovoljni da se unapredi postojeća gradska infrastruktura i stvori bolji život Kotoranima. Postavlja se pitanje da li je ovakav vid turizma gradu potreban, kazala je za Infobiro, direktorka TO Kotor Ana Nives Radović.

"Sa ovolikim brojem izletnika i problemima koje izletnički turizam stvara gradu, treba preispitati i razmisliti o tome da li nam je samo taj jedan evro po gostu dovoljan, da li grad i dalje sa tim novcem može da pokriva sve. Već sada govorimo o više od pola miliona ljudi koji procirkulišu gradom i vrlo potroše vrlo malo novca, ili vrlo malo koristi donesu gradu, da bi se moglo reći da je ovakav oblik turizma poželjan", kazala je Radovićeva, prenosi Radio Jadran.

Kotor je okrenut tržištima sa visokoplatežnom moći u kojima postoji već ustaljena kultura i navika putovanja i trošenja. Reč je o turistima iz Velike Britanije, SAD, skandinavskih zemalja, Francuske i ostalih zemalja Zapadne Evrope.

"Plan i TO i turističke privrede, u saradnji sa kojom sve ovo i radimo, jeste da se skoncentrišemo upravo na ta tržišta, da smanjimo broj dolazaka onih gostiju od kojih grad prihoduje samo u vidu izletničke takse i izuzetno male potrošnje", rekla je ona.

"Sve zajedno stvara jednu veliku brojku i opterećenje za grad, gradsku infrastrukturu i utiče na sve veću zabrinutost građana, kojima zaista kao nekome ko ovde živi i provodi vreme, ne samo da dugujemo odgovore, nego i bolji i prijatniji život. Grad mora biti ne samo po meri turista već i po meri građana", navela je ona.

U krajnjem slučaju, čak i da povećanje cena ne doprinese rasterećenju grada, Kotor bi od taksi imao prihod dalje mogao da se ulaže u gradsku infrastrukturu, kojim bi se poboljšao kvalitet života građana.

"Da li je zaista opravdano imati izletničku taksu u iznosu od jednog evra, budući da, sa ovim brojem gostiju koji dolaze i sa tolikom taksom jako malo možemo učiniti da unapredimo infrastrukturu grada, odnosno, da li grad zaista ima koristi od toga? Kotor je pred velikim izazovom kad je reč o kreiranju strategije, ne samo za razvoj turizma, već i generalno za razvoj i način života u gradu ubuduće", zaključila je ona.

Ona tvrdi da je ove godine ostvaren rekordan broj noćenja i izletnika, jer samo sredinom septembra, po naplati boravišne takse, dostigli su celokupni prošlogodišnji iznos naplate.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.