Vesti -

Firme iz BiH prave delove za velike svetske auto-kompanije

Sarajevo -- Firme iz BiH proizvode za brendove među kojima su Mercedes, Audi, BMW, VW, Tojota, Mazda, Opel, Ford i Ferrari.

Izvor: manager.ba
Podeli
Ilustracija FOTO: Epa, Lukas bart
Ilustracija FOTO: Epa, Lukas bart

Bosna i Hercegovina ima dugu tradiciju i veliko iskustvo u automobilskoj industriji, prenosi Manager.ba, a decenijama, glavni svetski proizvođači vozila oslanjaju se na kvalifikovanu radnu snagu kada je reč o sklapanju automobila namenjenih zapadnim tržištima, saopšteno je iz Agencije za unapređenje stranih investicija u BiH (FIPA).

Zahvaljujući postojećem procesu finalnog sklapanja vozila i postojećoj proizvodnji auto-delova, uspostavljen je snažan i raznovrstan lanac snabdevanja auto-delovima i prateća infrastruktura, uključujući obrazovni sistem, institucije za razvoj i istraživanje, kao i specijalizovanu i stručnu radnu snagu s iskustvom u oblasti metalurgije, elektrotehnike i automobilskog inženjeringa.

"U poslednjih deset godina, ova industrija je doživela dinamičan razvoj i postala je snažno izvozno orjentisana, izvozeći u proseku 90 odsto svoje proizvodnje u 30 zemalja širom sveta", navodi se u saopštenju FIPA-e.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.