Vesti -

Ima nade za Balkan: Odlaganje odluke o fabrici u Turskoj probudilo nadu

Zagreb -- Vest da Folksvagen (VW) odlaže odluku o izgradnji nove fabrike u Izmiru u Turskoj, čija je vrednost 1,5 milijardi evra, odjeknula je Balkanom.

Izvor: Automotive news Europe
Podeli
FOTO: Epa, Clemens Bilan
FOTO: Epa, Clemens Bilan

Sada je započelo takmičenje među balkanskim zemljama koje su se borile da ugoste postrojenje od 1,3 milijarde evra (1,4 milijarde dolara).

Bugarska, Rumunija i Srbija nadaju se da će se VW vratiti u svoj raniji uži izbor u kome su se nalazile balkanske države i severna Afrika.

Investicija bi bila jedna od najvećih što se tiče proizvođača automobila u bilo kojoj od tri zemlje.

VW je za fabriku odabrao Manisu, 40 km (25 milja) severoistočno od Izmira, na zapadnoj obali Turske, a proizvodnja bi trebalo da počne 2022. godine.

Kompanija je u utorak saopštila da je odložila konačnu odluku o mestu u Turskoj usled međunarodnih kritika zbog vojne operacije zemlje u Siriji i zabrinutosti zbog potencijalnih padova reputacije.

Bugarska vlada spremna je da pojača svoju ponudu i udvostruči subvencije dostupne VW-u na 260 miliona evra sa početnih 135 miliona, izjavio je Rosen Plevneliev, član uprave nevladinog bugarskog automobilskog klastera.

"Bugarska je pripremila odličan predlog, koji po zakonu Evropske unije nudi sve što je moguće", rekao je Plevneliev, koji je i bivši predsednik Bugarske, u sredu na bugarskom javnom radiju BNR.

Srbija je, takođe, bila jedan od kandidata za ovu fabriku.

Marko Čadež, predsednik PKS, rekao je da bi investicija VW pomogla stabilizaciji celog regiona i koristila VW-u jer to područje i dalje ima kvalifikovanu radnu snagu za ovu industriju.

Srbija je van EU, pa za razliku od Bugarske i Rumunije, njeni radnici nemaju pristup poslovima u zemljama članicama, navodi Automotive news Europe.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.