Vesti -

Nisu zadovoljni: Poljoprivrednici traže smanjenje PDV-a i zakon o "plavom dizelu"

Sarajevo -- Poljoprivrednici iz Federacije BiH pokrenuće inicijativu za smanjenje stope PDV-a za poljoprivredu, kao i usvajanje zakona kojim bi se uveo "plavi dizel".

Izvor: Capital.ba
Podeli
Foto: Epa, Alexander Becher
Foto: Epa, Alexander Becher

Prema rečima predsednika Udruženja poljoprivrednika FBiH Nedžada Biće, ovo bi u velikoj meri rasteretilo poljoprivrednike i olakšalo im rad.

Poljoprivrednici sada plaćaju PDV na sve što kupuju za proizvodnju, a proizvode neretko prodaju ispod cene. Smanjenjem PDV-a smanjili bi se i nameti.

"Tražimo da se plavi dizel konačno uvede na nivou države, jer ga mi nikako nemamo, a sve evropske zemlje koriste to. Samo ga mi nemamo. To su osnovne stvari koje nas muče sada kada se pripremamo za setvu", rekao je Bićo, prenosi capital.ba.

Naveo je da poljoprivrednik tokom godine prosečno potroši 30.000-40.000 KM na gorivo dok obradi zemlju, obavi setvu, žetvu i ostale radove. Kada bi se doneo zakon o plavom dizelu, poljoprivrednik bi uštedeo pola tog iznosa.

Na nivou Federacije BiH tražiće stopostotno povećanje budžeta za poljoprivredu i jednostavnije procedure prilikom apliciranja za podsticaje.

"Budžet za ovu godinu iznosio je oko dve milijarde KM, a naše minimalnih tri odsto je 90 miliona. Sada tražimo šest odsto da se ova poljoprivreda vrati na kolosek i počne napredovati, a ne da propada. Svi su videli podatak da uvozimo 92 odsto hrane. Nije to do poljoprivrednika, već do države. To se rešava povećanjem izdvajanja za poljoprivredu kako rade sve evropske zemlje, da se poljoprivrednik prihvati posla i da može da radi, proizvodi i ima domaće proizvode", rekao je Bićo.

Kada je reč o papirologiji, Bićo ističe da svaki put kada apliciraju za podsticaje i slično, bez obzira na to što je u istoj godini, svaki put ponovo moraju da nabavljaju papire poput porezne potvrde, potvrde od veterinara, potvrde od prodaje robe, potvrde o izmirenju obaveza itd.

"Kada to sve iščita opština pa prosledi kantonu, to se otegne na pet-šest meseci. Postoji baza podataka, Registar poljoprivrednih gazdinstva, ali problem je što niko nikom ne veruje. Moja je obaveza da do 15. novembra prijavim šta ću raditi iduće godine kada je reč o proizvodnji i to se unosi u registar, a do 31. marta se ažurira detaljno. Na osnovu toga se prave pravilnik, budžet i ostalo. Ali bez obzira na to što imaju sve podatke tu, oni nam traže obimnu papirologiju koja otežava rad i košta", istakao je Bićo.

Nadaju se da će imati sagovornika u vladi, a ukoliko se ne učini ništa u rešavanju ovih problema, poručili su da će pristupiti drugom načinu komunikacije s nadležnima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.