Vesti -

Poreska će blokirati račun železnice ako ne plati dug za 10 dana

Podgorica -- Poreska uprava (PU) će blokirati žiro račun Željezničkog prevoza (ŽPCG) ukoliko ta kompanija za deset dana ne plati 5,3 miliona evra poreskog duga.

Izvor: MINA-BUSINES
Podeli
Foto: Epa/MAXIM SHIPENKOV
Foto: Epa/MAXIM SHIPENKOV

"Početkom oktobra kod Željezničkog prevoza je preduzeta mera prinudne naplate upozorenjem, a ukoliko obaveze ne budu izmirene u roku od deset dana pristupiće se blokadi žiro računa", saopštili su "Pobjedi" iz PU.

Iz PU su rekli da ukoliko ni blokada ne da rezultat, iniciraće pokretanje stečaja, prenosi agencija Mina.

"Kao i kod svih ostalih poreskih obveznika i kod Željezničkog prevoza PU će Privrednom sudu podneti predlog za otvaranje stečajnog postupka ako u postupcima prinudne naplate ili na neki drugi način ne bude moguće naplatiti dospeli poreski dug, o čemu će biti doneta odluka u najskorijem period", objasnili su iz PU.

Direktor tog preduzeća Nenad Babić rekao je ranije "Pobjedi" da kompanija dug ne može da izmiri iz redovnih sopstvenih prihoda.

Iz PU su podsetili da Željeznički prevoz u ovom momentu ima poreski dug u iznosu od 5,3 miliona evra.

"Dug je u prethodne dve godine porastao za dva miliona evra. Poreski obveznik nije aplicirao za reprogram shodno Zakonu o reprogramu poreskog potraživanja. Poreska uprava u kontinuitetu nastoji da obezbedi veći stepen poreske discipline kod preduzeća koji se bave železničkom delatnošću, bez obzira što su ona u većinskom vlasništvu države", rekli su iz PU.

Više puta su, kako se dodaje, održavani sastanci sa rukovodstvom preduzeća Željeznički prevoz, kako bi se upozorili na potrebu redovnog prijavljivanja i izmirivanja poreskih obaveza, posebno imajući u vidu činjenicu da je kod ovog obveznika evidentno kašnjenje u izmirivanju i tekućih i zaostalih obaveza. O tome su bila obaveštena ministarstva finansija i saobraćaja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.