Vesti -

Komšije kupuju američke helikoptere Hjui: SAD im daju 5 miliona $, ostalo plaćaju iz budžeta

Sarajevo -- Oružane snage Bosne i Hercegovine (BiH) pokrenule su proces nabavke dva višenamenska polovna modernizovana helikoptera Hjui II američke firme Bel.

Izvor: Balkansec.net
Podeli
FOTO: Depositphotos, fotogenix
FOTO: Depositphotos, fotogenix

Time će broj operativnih helikoptera u toj zemlji biti povećan tek na ukupno četiri.

Helikopteri koje će BiH nabaviti su modernizovani UH-1 Hjui iz viškova američke vojske, odnosno stare mašine na koje se ugrađuju elementi sa Belovog modela 212, koji se u policijskoj helikopterskoj eskadrili Srbije koristi 39 godina.

Oružane snage BiH formalno raspolažu sa ukupno 12 helikoptera Mi-8, 13 helikoptera Hjui i 13 Gazela, ali je operativnost u prošloj godini bila na nivou nešto većem od 15 odsto, dok se najčešće može računati na dva transportna helikoptera Mi-8, jedan nasleđen iz Vojske Republike Srpske, a drugi iz Federacije.

"Održavanje tih letelica je težak zadatak, tim pre što su helikopteri Hjui koji se sada koriste stariji od 50 godina, pa je pokrenut proces da se helikopterska flota obnovi sa još dva helikoptera", navodi se u tekstu portala Balkanska bezbednosna mreža.

Nabavka će se finansirati iz odbrambenog budžeta BiH uz američku podršku od pet miliona dolara.

"Paket modernizacije je 'sirotinjsko' rešenje za zemlje Trećeg sveta ili stare korisnike UH-1H koji žele da do kraja iskoriste resurse letelice koja je prepoznatljivi simbol Vijetnamskog rata", navodi se.

Tačan iznos cene helikoptera Hjui II nije poznat ali zvanično program hitne nabavke dve letelice koji je Veće ministara BiH odoborilo 22. decembra 2017. godine predviđa trošak od 65 miliona konvertibilnih maraka (oko 32 miliona evra), plus američka donacija.

"Pitanje modernizacije avijacije neće biti rešeno nabavkom dva Hjui II jer su za period do 2027. godine predviđene veće nabavke osam srednjih transportnih helikoptera i 15 lakih višenamenskih helikoptera. Ranije, decemebra 2015. godine Veće ministara BiH odobrilo je 300 miliona KM za nabavku nove tehnike za avijaciju i ulaganja u remont i modernizaciju postojeće flote, ali realizacija znatno kasni zbog nedostatka novca", navodi se u tekstu.

Na Hjui II umesto motora T53-L-13 maksimalne snage 1.044 kW (1.400 KS) ugrađen je motor T53-L-703 od 1.342 kW (1.800 KS). Maksimalna nosivost je 13 ljudi ili 2.210 kg tereta. Podvesno može da se ponese do 2.268 kg tereta. Maksimalna brzina krstarenja je 196 km/h, a dolet 455 mm.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.