Vesti -

Država će dokapitalizovati Kroacija erlajns sa 33,7 miliona evra

Zagreb -- Hrvatska vlada danas je jednoglasno usvojila meru o izdvajanju 33,7 miliona evra za nacionalnog avio-prevoznika.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Epa/ANTONIO BAT
Foto: Epa/ANTONIO BAT

Deo tih sredstava biće dostupan do kraja godine a ostatak u 2020.

Država je poslednji put dokapitalizovala Kroacija erlajns sa 106 miliona evra 2013. godine, tik pre nego što je ušla u EU, piše portal Exyuaviation.

Kompanija će sredstva iskoristiti za održavanje, vraćanje dugova lokalnim dobavljačima, neophodne investicije u narednih 12 meseci i pravovremene otplate bankarskih zajmova.

„S obzirom na starost kompanijske flote, takođe je neophodno da se dodatna sredstva ulože u popravke“, kazao je Oleg Butković, hrvatski ministar za more, transport i infrastrukturu, i dodao kako će ta sredstva stabilizovati nacionalnog avio-prevoznika.

Da podsetimo, slovenačka kompanija Adrija ervejz "tužila" je Er Srbiju evropskim institucijama zato što "Srbija dodeljuje prekomernu državnu pomoć tom avio-prevozniku", što je paradoksalno jer je Adrija ervejz, koja je deo nemačkog 4K investa, prema pisanju medija i sama tražila državnu pomoć od Vlade Slovenije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.