Vesti -

Poskupeli: Groblja naplaćuju čak 836 različitih usluga

Zagreb -- U Zagrebu je od nedelje skuplje umreti jer pogrebne usluge imaju nove cene.

Izvor: Jutarnji.hr
Podeli
Ilustracija FOTO: Depositphotos, majorosl66, 65065821
Ilustracija FOTO: Depositphotos, majorosl66, 65065821

Ustanova Gradska groblja objavila je novi cenovnik usluga i povećala sve cene od sahrane, kremiranja i iskopa, do održavanja groblja te prevoza pokojnika i venaca.

Oni tvrde da je reč o usklađivanju cena kako bi u budućnosti mogli da se ostvare novi projekti i da se prošire groblja, ali i poveća kvalitet pogrebnih i drugih usluga.

Kremiranje pokojnika će po novom tako koštati 1.100 kuna (oko 140 evra), upotreba razglasa na groblju 240 kuna, odvoz venaca do mesta ukopa i zbrinjavanja na Mirogoju 260 kuna, održavanje porodičnog groba na Markovom polju 160 kuna, dok je održavanje porodične velike arkade 768 kuna.

Iz Gradskih groblja dali su nekoliko primera starih cena i odmah ih uporedili s iznosima u drugim hrvatskim gradovima.

"Visina grobne nadoknade u drugim gradovima Hrvatske iznosi od 125 kuna u Osijeku, oko 200 kuna u Varaždinu do iznosa 300 kuna u Rijeci, a ona u Zagrebu bila je od 52 do najviše 125 kuna, bez PDV-a, u zavisnosti od lokacije gradskog groblja. Slična situacija je i kod visina godišnjih naknada za grobnice u Zagrebu koja je bila između 95 i 200 kuna, a one u Osijeku, Zadru, Varaždinu i Rijeci kretale su se od najmanje 200 do čak 350 kuna", kazao je Patrik Šegota, upravnik Gradskih groblja i dodao kako se cene većine usluge nisu dizale od 2007. godine.

Nezvanično, pojedinim uslugama cene rastu iz godine u godinu, ali su sada prvi put sistemski skočile. No, već do kraja drugog kvartala iduće godine očekuje se nova korekcija cenovnika s ciljem smanjenja broja stavki jer u ovom trenutku Gradska groblja nude i naplaćuju čak 836 različitih usluga.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.