Vesti -

Siguran prihod: Preko 90 odsto kupljenih stanova služi za iznajmljivanje

Podgorica -- Kvadrat stana u novogradnji od početka godine skuplji je skoro 18 odsto, pokazuju podaci Monstata.

Izvor: Investitor.me
Podeli
FOTO: Depositphotos, ArturVerkhovetskiy
FOTO: Depositphotos, ArturVerkhovetskiy

U agencijama za nekretnine kažu da je skok cena, na jugu i u glavnom gradu, uslovila povećana ponuda luksuznih stanova, ali i veliko interesovanje stranaca.

Očekuje se da će cene nekretnina rasti i u narednom periodu.

Prosečna cena kvadratnog metra stana u novogradnji u glavnom gardu, prema podacima Monstata, nešto je viša od 1200 evra. Da su cene u Podgorici veće, ali i da je ponuda raznovrsnija, kažu i u agencijama za nekretnine.

"I naš je utisak takav da je došlo do porasta cena u Podgorici u količini, možda negde oko 10 posto", kazala je za RTCG iz agencije za nekretnine Milena Damjanović za Investitor.me.

Zanimljivo je da se stanovi u glavnom gradu kupuju za iznajmljivanje, a svega desetak odsto za stanovanje.

"Većina kupaca su naši ljudi, 99 odsto kupaca su ljudi koji žele da investiraju neki novac da bi imali povrat od te zakupovine, takođe naši gastrabajteri koji su povezani i leti dođu i kupe nešto u Crnoj Gori i nekoliko stranaca što iz Turske i drugih zemalja", kaže Andrijana Mijušković iz druge agencije.

Najskuplje i dalje na primorju

Najskuplji kvadrat stana u novogradnji je i dalje na primorju. Statističari su izračunali da je za kupovinu nekretnine na jugu potrebno platiti gotovinom u proseku skoro 1400 evra za kvadrat. No, podaci agenata su nešto drugačiji.

"Što se tiče primorja cene su porasle od novih projekta koji se nalaze na prvoj liniji mora, tih nekih rezidencijalnih kao što je Portonovi, Luštica, Portomontenegro. Činjenica je da će takvi projekti imati te visoke cene, ali da će to uzrokovati da će drugi projekti starogradnja, izuzev onih koji su blizu rizorta da neće imati povećanje cena", kaže Mijušković.

Za razliku od Podgorice, gde najviše stanova pazare naši građani, na primorju su za kupovinu nekretnina uglavnom zainteresovani stranci.

"Što se tiče primorja tu je došlo značajnije do porasta cena, samim interesovanjem Rusa, Ukrajinaca, Evropljana, posebno Francuza. I Turci su zainteresovani kao kupci nekretnina. Oni idu na ekskluzivu ili ono što će oni da grade", kazala je Damjanovićeva.

Upravo zbog toga agenti za nekretnine očekuju dalji rast cena stanova u Crnoj Gori.

Prema podacima Monstata, u središnjem regionu stan u novogradnji se može kupiti za nešto manje od 700 evra po kvadratu,dok je na severu prosečna cena kvadratnog metra blizu 900 evra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.