Vesti -

Upis obavezan: Hoće li se saznati stvarni vlasnici firmi, ili je u pitanju još jedan namet

Zagreb -- Do kraja godine gotovo sva trgovačka društva u Hrvatskoj, kojih ima više od 180.000, moraju da se upišu u Registar stvarnih vlasnika.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Depositphotos/minervastock
Foto: Depositphotos/minervastock

To je mera uvedena zarad otkrivanja pravih vlasnika trgovačkih društava čiji se osnivači skrivaju iza advokata ili drugih zastupnika, piše T portal.

Hrvatska je obavezna da uvede Registar stvarnih vlasnika kako bi se uskladila sa zakonodavstvom EU, a preduslov za njegovo stvaranje su usvojene izmene Zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorizma.

Iako će upisani podaci biti javni, neće moći da ih vidi baš svako, jer će se za uvid u registar plaćati naknada.

Upis bi trebalo da bude završen do kraja godine, a njegovo objavljivanje očekuje se u januaru 2020. godine.

Ipak, od upisa su izuzeta brojna društva. Upis u Registar stvarnih vlasnika nije obavezan za deoničarska društva koja su na berzi, jer je njihovo vlasništvo već upisano u Centralnom klirinškom depozitarnom društvu.

Međutim, pravi vlasnici deoničarskih društava i dalje će moći da se skrivaju iza kastodi računa u bankama. U registar se neće upisivati ni sindikati, poslodavačka udruženja, političke stranke, ali ni komore, zadruge niti udruženja čije će se članstvo najčešće menjati i za koje je nemoguce saznati ko im je pravi vlasnik.

Za Danka Sučevića, vlasnika računovodstvene firme Infokorp, koja je već počela upis svojih klijenata, cela ideja Registra stvarnih vlasnika je promašena. On kaže da u 99 odsto slučajeva frime imaju osnivače koji su se identifikovani prilikom upisa u sudski registar.

"Ne sećam se slučaja da javni beležnik nije overio identitet osobe koja osniva firmu, a sada se od nas traži da to ponovimo. Ako neko ne skriva vlasništvo, sada će opet proći tu proceduru, a ako neko želi sakriti udeo u nekoj firmi, nastaviće to i dalje da radi", rekao je Sučević.

Jedna vlasnica manjeg računovodstvenog servisa rekla je za T portal da upis u Registar stvarnih vlasnika nije ništa drugo nego opterećenje za privredu. Ako se, kaže ona, oko 180.000 firmi koje su dužne da se upišu, pomnoži sa cenom od 300 (40 evra) kuna, koliko se prosečno naplaćuje usluga upisa, dolazi se do troška od 54 miliona kuna (7,3 miliona evra) i navodi da se zapravo objavljivanjem registra neće ništa promeniti, niti novo saznati, osim možda u nekim "perifernim slučajevima".

Oni koji se ne upišu u registar do kraja ove godine rizikuju da plate poprilične kazne. U Ministarstvu finansija navode da pravno lice koje ne preda tačne i ažurirane podatke rizikuje da plati kaznu od 5.000 do 350.000 kuna, dok su kazne za članove uprave i druga odgovorna fizička lica od 5.000 do 75.000 kuna.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.