Vesti -

Istraživanje pokazalo: Građani najviše zabrinuti zbog nezaposlenosti i rasta cena

Podgorica -- Najveći broj crnogorskih građana smatra da su nezaposlenost i rast cena najveći problemi sa kojima se država suočava, pokazalo je istraživanje Eurobarometra.

Izvor: Investitor.me
Podeli
Foto: Depositphotos, oneinchpunch
Foto: Depositphotos, oneinchpunch

Da je nezaposlenost najveći društveni problem smatra 29 odsto ispitanika (u odnosu na 21 odsto na nivou Evropske unije), dok se inflacija najviše brine četvrtinu ispitanih.

Kriminal je na trećem mestu, jer ga najvećim problemom smatra 23 odsto anketiranih. To je znatno više u odnosu na prosek u EU, jer ga tamo najvećim izazovom smata tek 11 odsto ispitanih, piše investitor.me.

Zbog 3 milijarde evra javnog duga brine 19 odsto ispitanih građana, duplo više u odnosu stanovnike EU.

Opšta ekonomska situacja brine 17 odsto ispitanika, što je skoro na nivou EU (16 odsto), dok je obrazovni sistem najveći problem društva za 12 odsto građana, što je isti nivo kao u zemljama Unije.

Zbog 3 milijarde evra javnog duga brine 19 odsto ispitanih građana, duplo više u odnosu na brigu stanovnika EU.

17 odsto ispitanika smatra da je opšta ekonomska situacija najveći problem, što je skoro na nivou EU (16 odsto), dok je obrazovni sistem najveća briga društva za 12 odsto građana, što je isti nivo kao u zemljama Unije.

Uprkos opštem utisku da problem stanovanja muči veliki broj građana, anketa je pokazala drugačije. To je najveći problem za svega 7 odsto anketiranih, za razliku od 13 odsto građana u EU. Slično, problem penzija je najveća muka za 9 odsto ispitanika u Crnoj Gori, dok je to problem za 14 odsto na nivou EU.

Ni zdravstvo, sektor često napadnut kritikama građana, u anketi se nije istakao kao veći problem. Stanje u tom važnom sistemu je najveći problem za tek 13 odsto ispitanih, dok se u EU na njega žali 21 odsto građana.

Problem klimatskih promena je istaklo svega 4 odsto građana Crne Gore, za razliku od 21 odsto proseka u EU.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.