Vesti -

Velesila nautike: Hrvatska ima najveću čarter flotu na svetu

Zagreb -- U nautičkom čarteru Hrvatska je svetska velesila i pokriva čak 40 odsto svetske čarter flote.

Izvor: Poslovni dnevnik Hrvatska
Podeli
Foto: Depositphotos, iancucristi
Foto: Depositphotos, iancucristi

Nautičkim čarterom u Hrvatskoj se godišnje koristi pola miliona gostiju kojima je na raspolaganju flota od čak 4378 jahti i čamaca.

Prema podacima Ministarstva mora, prometa i infrastrukture u RH je registrovano 2762 čarter-kompanija, od kojih je 930 aktivno. One iznajmljuju, prema podacima Hrvatske gospodarske komore (HGK), 1956 čamaca, 2166 jahti na jedra i 256 motornih jahti, prenosi poslovni.hr.

Ukupna flota plovila u Hrvatskoj broji 126.033 čamaca i 3118 jahti. Za kontrolu tehničke ispravnosti tih plovila nadležne su lučke kapetanije za plovila do 12 metara dok je Hrvatski registar brodova (HRB) nadležan za brodove duže od 12 metara.

Pomoćnik direktora HRB-a Andro Viđak kaže da brodovi u čarteru jednom godišnje idu na tehnički pregled, dok oni za ličnu upotrebu na redovni pregled idu svakih pet godina. Osim toga sprovode se i nenajavljene inspekcije resornog Ministarstva mora, i kažu da se godišnje obavi oko 7000 pregleda a ustanovi oko 2000 prekršaja.

Čarter gosti ostvare više od tri miliona noćenja u Hrvatskoj. U HGK kažu da prema istraživanju iz 2017. prosečna potrošnja čarter gosta iznosi 183 evra dnevno dok prosečan gost hotela potroši 75 evra po danu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.