Vesti -

Najprofitabilnije avio-linije: Letovi Njujork-London donesu godišnje 1,16 milijardi dolara

Zagreb -- Podaci konsultantske kuće OAG pokazali su da avio-prevoznici najviše novca zarađuju na prekookeanskim letovima popularnim među poslovnim ljudima.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Depositphotos, kasto
Foto: Depositphotos, kasto

Linija Britiš ervejza između Njujorka i Londona donosi najviše novca i to 1,16 milijardi dolara godišnje, a sledi Kvantasov let između Sidneja i Melburna i linija Emirejtsa London-Dubai, pokazali su najnoviji podaci o profitabilnosti avio-linija, prenosi američki CNBC.

Posle leta Britiš ervejza između njujorške vazdušne luke Dž. F. Kenedi i londonskog aerodroma Hitrou koji je doneo najviše novca za godinu dana do marta 2019. godine, drugi na lestvici profitabilnosti je let Kvantasa od svega sat i po između Melburna i Sidneja, koji je toj australijskoj kompaniji doneo prihode od 861,3 miliona dolara.

Treće mesto zauzima let između Hitroua i Dubaija na kojem je Emirejts zaradio 796,2 miliona dolara.

Ovakve linije su za avio-kompanije pravo blago i zato ne čudi što prevoznici "upumpavaju" resurse u takve linije postavljanjem dodatnih sedišta, jer znaju da će privući korporativne klijente i druge dobre potrošače.

"Kompanije koje drže takve linije braniće ih po svaku cenu", kaže izvršni potpredsednik OAG-a Džon Grant.

Prevoznici na takvim linijama pokušavaju da prodaju i više sedišta viših klasa, pa je tako američka Delta erlajns objavila da na tim linijama prodaje više od 60 odsto sedišta u prvom razredu.

Amerikan erlajns je početkom ovog meseca najavio završetak montaže premijum sedišta ekonomske klase u svojoj floti širokotrupnih aviona.

Iako cene variraju, premijum sedišta ekonomskog razreda mogu doneti do tri puta veći prihod od onih u ekonomskoj klasi.

Tako, na primer, karte za let Amerikan erlajnsom između Njujorka i Londona početkom septembra u ekonomskoj klasi prodaju se za 704 dolara, a u premijum ekonomskoj klasi za 1.908 dolara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.