Vesti -

Uprava posrnulog eks-Ju giganta: Nemamo novca da sami pokrenemo proizvodnju

Mostar -- Uprava mostarskog Aluminija objavila je da bez obećane finansijske neće moći samostalno da pokrenu proizvodnju.

Izvor: Tanjug
Podeli
Ilustracija FOTO: EPA, JALIL REZAYEE
Ilustracija FOTO: EPA, JALIL REZAYEE

Ta skoro propala kompanija dužna je više od 200 miliona evra.

Uprava je navela da je na sastancima kriznog veća, koje čine predstavnici sindikata, nadzornog odbora, uprave, politički predstavnici Hrvatskog narodnog sabora BiH i Vlade Federacije BiH, bila najavljena podrška za pronalazak finansijskih sredstava za ponovno pokretanje proizvodnje.

"Trenutna očekivanja javnosti su usmerena na pokretanje pogona Aluminija, najpre Livnice, zatim Anoda i na kraju Elektrolize, uz zadržavanje radnika. Zasad, nažalost, nema naznaka koje bi potvrdile da će Aluminij uskoro raspolagati novčanim sredstvima kako bi se ostvarilo ono što svi priželjkujemo – pokretanje svih pogona Aluminija", navodi uprava.

Iz kompanije su dodali i da su potpuno nerealna očekivanja da se proizvodnja u pogonima Livnice pokrene 1. septembra, kako je ranije planirano, pod uslovom da se osigura finansijska podrška do 1. avgusta.

"No, nažalost, do danas Aluminij nije dobio navedenu novčanu popodršku pa se proces pokretanja proizvodnje nije realizovao", naveli su iz Uprave Aluminija.

Dodaju da se ne može osigurati ni isplata otpremnina radnicima koji bi prema planu o restrukturiranju u početnoj fazi bili tehnološki višak, zbog čega su zatražili da se u rešavanje tog problema uključe predstavnici Vlade Federacije BiH.

Pozvali su predstavnike vlasti da se priključe naporima za ponovno pokretanje proizvodnje.

Iz Uprave podsećaju da je Aluminij plaćao nekonkurentnu cenu električne energije, daleko veću nego bilo koja druga kompanija u Evropi, što govori o odnosu institucija države i entiteta Federacije BiH.

Aluminij je ugašen 10. avgusta pošto mu je isključena električna energija, a dugovanja kompanije iznose više od 200 miliona evra, od čega se dve trećine odnose na račun za struju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.