Vesti -

Rajaner ugovara uvođenje letova iz Mostara

Mostar -- Vlada Hercegovačko-neretvanskog kantona u BiH izrazila je spremnost da pruži finansijsku podršku uvođenju rajanerovih letova iz Mostara.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Epa/ARMANDO BABANI
Foto: Epa/ARMANDO BABANI

Očekuje se da najveći evropski avio-prevoznik uskoro potpiše ugovor sa mostarskim aerodromom da bi počeo da posluje iz tog grada tokom letnje sezone 2020. godine.

Na sličan način taj kanton je odobrio sporazum o subvencijama sa Evrovingsom 2018. godine, piše portal Exyaviation.

Lou-kost prevozniku odobreno je više od milion evra godišnje do 2023. (računajući i tu godinu), za sezonske usluge letenja iz Dizeldorfa i Štutgarta.

Ovaj kanton takođe pruža finansijsku podršku radi održavanja linija Kroacija erlajnsa dvaput nedeljno na relaciji Zagreb-Mostar. Taj ugovor procenjuje se na pola miliona godišnje.

Rajaner i Aerodrom Mostar nekoliko su puta pregovarali o saradnji od 2012. do danas. Prethodno je bilo predloženo da taj lou-kost avio-prevoznik uvede letove od Šralroa, Frankfurta i Osla do petog po veličini grada u BiH.

Međutim, takođe postoji veliki potencijal za korišćenje religijskog turizma na linijama do Italije i Poljske.

Očekuje se da Mostar naredne godine postane druga destinacija Rajanera u BiH, nakon Banjaluke. Mostarski aerodrom je trenutno u fazi dovršavanja proširenja zgrade terminala koje je počelo u aprilu. Očekuje se da ono bude završeno u toku narednih nedelja. Taj projekat, vredan skoro pola miliona evra, finansirala je federalna vlada.

Mostarski aerodrom opslužio je 8.489 putnika u prvom polugodištu, što predstavlja pad od 6,4 odsto u odnosu na lane.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.