Vesti -

RS će jedina u Evropi imati "ansat": Za tri višenamenska helikoptera daju 21, 56 miliona evra

Republika Srpska će za svoj MUP najverovatnije nabaviti tri ruska laka višenamenska helikoptera "ansat" a ugovor bi trebalo da bude potpisan u trećem kvartalu.

Izvor: Tangosix
Podeli
Foto: Epa/SERGEI ILNITSKY
Foto: Epa/SERGEI ILNITSKY

Leti u svim meteo uslovima

Oprema helikoptera omogućuje let u ručnim i automatskim režimima upravljanja, u svim meteo uslovima. Ima dobre karakteristike i u uslovima nadmorske visine do 3500 m kao i na ekstremnim temperaturama vazduha, od –45 do +50 ºC. Za obuku letačkog i inženjerskog osoblja se osim simulatora leta nudi tehnička i računarska učionica.

Vlada Republike Srpske je već odobrila finansijska sredstva i planirano je da se za tu namenu potroši oko 21,56 miliona evra.

Nabavkom "ansata" policija Republike Srpske dobiće, nakon dužeg vremena, svoje prve letelice pošto je podršku MUP-u RS do sada pružao Helikopterski servis, ali je u međuvremenu odlučeno da policija ima sopstvenu helikoptersku flotu.

Do danas je oznake MUP-a nosio samo jedan helikopter "gazela" i to u periodu od 2005. do 2008. godine kada je predat Helikopterskom servisu, piše portal Tangosiks.

Tako će Republika Srpska postati još jedan od, za sada retkih korisnika ovog tipa helikoptera u svetu i prva u Evropi.

Do sada je osim različitih civilnih korisnika u Rusiji kao i ruske vojske, "ansat" izvezen samo još u Južnu Koreju i Kinu. To je pored Ka-226 trenutno jedini laki višenamenski helikopter ruske proizvodnje i prvi ruski helikopter te kategorije sasvim nove konstrukcije koji je projektovan nakon raspada SSSR.

"Ansat" je konstruisan kao laki višenamenski helikopter sa klasičnim nosećim i repnim rotorom i dvostrukim repom, u zavisnosti od potreba može se koristiti za prevoz putnika i robe, nadzor, traganje i spasavanje, protivpožarnu borbu, medicinsku evakuaciju, obuku i trenažu, prevoz veoma važnih osoba.

Konstruisan je u skladu sa normama AP-29 (FAR-29) kategorije A, ima visok konstrukcijski stepen sigurnosti a primenjena su tradicionalna ali i inovativna tehnička rešenja.

S obzirom da se radi o lakom višenamenskom helikopteru, sa zapreminom unutrašnjosti od 6,7 kvadratnih metara (negde se navodi i osam kvadrata), "ansat" je veoma prostran, pored jednog ili dva člana posade u konfiguraciji za prevoz ljudi može da preveze još osam do devet putnika (ukupno 10 sa jednim pilotom), a njihov ulazak i izlazak je olakšan ugradnjom širokih bočnih kliznih vrata.

Umesto putnika može da nosi do 1.272 kilograma unutrašnjeg ili 1.272 kilograma spoljašnjeg tereta.

U VIP verziji predviđen je prevoz do pet putnika.

Foto: Epa/YURI KOCHETKOV
Foto: Epa/YURI KOCHETKOV

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.