Vesti -

Vino kao most za povezivanje zapadnog Balkana: Novi projekat zemalja u regionu

"Vino kao most za povezivanje zapadnog Balkana" novi je projekat koji će povezati zemlje regiona u pravcu promovisanja Balkana kao vinske regije.

Izvor: Indikator.ba
Podeli
FOTO: Nataša Stojanović
FOTO: Nataša Stojanović

Iako je Balkan kao region jedan od značajnijih proizvođača vina na svetu, još nije poznata vinskoj i opštoj javnosti, te stoga njena povezanost i ciljano zajedničko delovanje mogu doneti korist svim zemljama u regionu, rekla je Elena Mladenovska Jelenković, izvršna direktorka Vina iz Makedonije.

"Cilj je da svi učesnici u sektoru u svim balkanskim zemljama razmene znanja i veštine, da uče jedni od drugih, da koriste znanje renomiranih stručnjaka i da zajednički promovišu region", rekla je Elena Mladenovska Jelenković, izvršna direktorka Vina iz Makedonije, prenosi Indikator.ba.

Udruženje Vina iz Makedonije u partnerstvu s organizacijama iz Beograda (Wine Q - Centar za kulturu vina u Republici Srbiji), Trebinje (Udruženje građana Salon žilavke iz Bosne i Hercegovine) i Podgorica (Vinska akademija Crne Gore) dobili su podršku Fonda za zapadni Balkan za stvaranje mreže u regionu, koja će delovati u domenu povezivanja i zajedničke promocije vina iz balkanskih zemalja.

Cilj projekta je da se u prvoj godini stvori mreža subjekata koji deluju u zemljama Zapadnog Balkana, kao i u drugim zemljama na Balkanu, radeći u smeru unapređenja vinarstva i vinskog turizma, kao i izrade plana delovanja nakon određenih aktivnosti koje će početi da se realizuju od 2020. godine.

Zajedničke akcije, stvaranje zajedničke vinske priče i povezivanje vinskih puteva uz regiona doprineće većoj promociji međunarodnih tržišta, ali i omogućiti zajedničko delovanje u svim segmentima, počevši od vinograda, poboljšanja proizvodnje vina, kao i na području zakonodavstva.

Svi učesnici u regionu, koji rade u vinskoj industriji, pozvani su da se pridruže stvaranju Balkanske vinske mreže sa direktnim kontaktom sa jednim od pomenutih partnera.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.