Vesti -

Alarmantno: Od ponedeljka neće raditi nijedna prodavnica na severu KiM VIDEO

Kosovska Mitrovica -- Na severu Kosova i Metohije, u 4 srpskih opština je sve manje namirnica a najavljeno je da od ponedeljka neće raditi nijedna prodavnica.

Izvor: B92, Prva TV
Podeli
Foto: Prva TV
Foto: Prva TV

Za Prvu TV ministar Rasim Ljajić je rekao da država mora da nađe način da obezbedi osnovne životne namirnice za stanovništvo na Kosovu.

Osnovnih životnih namirnica na severu Kosova i Metohije je sve manje. U najbolje snabdevenom objeku u Severnoj Mitrovici nema mesa, salama, brašna, mlečnih proizvoda. Hleba ima ali samo onog koji se proizvodi u lokalnim pekarama, dok hleba koji je uvezen iz Raške, više nema.

Humanitarne katastrofe neće biti

Foto: Prva TV
Foto: Prva TV

Ministar trgovine, Rasim Ljajić, za Prvu TV rekao je da država mora da nađe način da obezbedi osnovne životne namirnice za stanovništvo na Kosovu.

“Preti nam veliki problem zbog činjenice da je namirnica sve manje, da su zalihe manje i da će potrajati samo do kraja nedelje. Postoji plan ali ne možemo da govorimo o tome. Naša obaveza je da stanovništvo snabdemo hranom i mi ćemo to učiniti, uprkos činjenici da Priština uvodi nove besmislene takse, koje su dovele do toga da stanovništvo na Kosovu, dakle albanci, kao i svi ostali, robu plaćaju skuplje nego što su plaćali pre uvođenja ovih taksi. “

Ljajić je istakao da se plan snabdevanja stanovništva na Kosovu neće objajvljivati u javnosti ali sa sigurnošću da neće dozvoliti da dođe do bilo kakvog oblika humanitarne katastrofe.

"Nismo hteli da dođemo u situaciju da međunarodna zajednica kaže podjednako ste krivi za ovo što se desilo. To je jedna veštačka raspodela krivice u koju nismo hteli da upadnemo. Imamo dijapazon kontramera ali nije jednostavno to uraditi a da se ne uđe u spiralu mera i kontramera. Najviše će stradati ljudi koji žive na Kosovu a želimo da izbegnemo taj negativan scenario dok god postoji minimum nade da će međunarodna zajednica izvrši pritisak na Prištinu da se ove mere ukinu. Nismo veliki optimisti, ali zaista moramo da budemo vrlo strpljivi I vrlo pažljivi u odabiri onih kontramera kojih ćemo sprovoditi." istakao je Ljajić

Zbog mera Prištine na dnevnom nivou prodajemo robe na Kosovu za milion evra manje, što je 228 miliona do 24. juna, a veći gubitak od toga je strah da bismo mogli da izgubimo to tržište. "Druge susedne zemlje su već ušle na to tržište i veliko je pitanje sutra ako Priština i ukine ove mere, da li naših 2.600 privrednika koji su prodavali robu na Kosovu mogu da se vrate na to tržište", zaključio je Ljajić.

Djurić:Izgladnjivanjem Priština hoće egzodus Srba

Beograd neće dopustiti da životi srpskog naroda na severu KiM budu na bilo koji način ugroženi i da se naš narod izgladnjavanjem primora na egzodus, što je nesumljivo namera Prištine, izjavio je direktor Kancelarije za KiM Marko đurić.

On je rekao da su Srbi na Kosovu i Metohiji, a pre svega oni na severu pokrajine, bili prinuđeni da se zbog trgovinske blokade Prištine snalaze i uspostave alternativne kanale snabdevanja osnovnim životnim namirnicama iz Srbije.

"Prištini nije bilo dovoljno to što nanosi gubitke našoj privredi, već je agresivnim policijskim akcijama rešila da prekine te alternativne puteve snabdevanja i da time doslovno egzistencijalno ugrozi naš narod. Podsetiću vas da je na kamione sa hranom i drugim potrepštinama čak pucano", izjavio je đurić.

Upitan o tome kakve mere Srbija može da uvede Prištini i da li podržava tu ideju, đurić naglašava da je odluka Srbije da bude maksimalno uzdržana motivisana potrebom da u međunarodnoj areni zvanični Beograd nastupa kao odgovorna strana.

Teško je, kako kaže, objasniti takvu poziciju građanima na KiM koji su svakodnevno izloženi pritiscima Prištine, ali i građanima u centralnoj Srbiji, kojima je, kako kaže, stalo do nacionalnog ponosa i koji možda priželjkuju da zvanični Beograd uzvrati istom merom.

"To je uvek moguće uraditi, ali odgovorna vlast pažljivo proračunava svoje poteze i misli nekoliko poteza unapred. Uveravam još jednom sve građane da je mnogo bolje to što smo veoma promišljenim potezima, odnosno bez afekta, delovali u jednom periodu koji ne mogu da opišem drugačije nego kao pokušaj proizvodnjenja destabilizacije i na KiM i u širem regionalnom kontekstu. Razume se da naša uzdržanost nije pasivnost i da postoje granice našeg strpljenja", objasnio je đurić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.