Vesti -

Ruske IT kompanije se sele u Srbiju: "Ovo je digitalni hab EU"

Govoreći o ekonomskoj saradnji Srbije i Rusije, ministar za inovacije Nenad Popović izjavio je da je mnogo ruskih kompanija poslednjih meseci došlo u Srbiju.

Izvor: Tanjug
Podeli
(Foto: Thinkstock)
(Foto: Thinkstock)

Kaže da su one otkrile Srbiju kao potencijalni digitalni "hab" za Evropsku uniju i svet i da u tom kontekstu postoji potencijal za saradnju.

Smatra da je to ogromna šansa za srpske kompanije jer velike ruske i svetske korporacije traže saradnju sa srpskim IT kompanijama koje su prepoznate kao jedan od najvećih kvaliteta koji Srbija ima.

Podseća da su sa "Rosatomom" i "Roskosmosom" potpisani memorandumi i da se radi na zakonskim rešenjima za početak saradnje u oblasti primene nuklearne energije za mirnodopske svrhe, pre svega u meidicni.

Dodaje da se radi i na saradnji u oblasti poljoprivrede, ekologije i energetske efikasnosti.

Govoreći za RTS o sporazumu o kosmičkom prostoru, Popović je rekao da sve evropske zemlje imaju svoje kosmičke agencije i da je Srbija u tome poslednja ali da ima prednsot jer je pokrenuta saradnja sa najvećom kosmičkom agencijom u svetu, "Roskosmosom", koja je omogućila da imamo besplatan dopust svim njihovim servisima.

Dodaje da ne postoji armija i policija u svetu koja ne koristi kosmičke tehnologije za praćenje onoga što se dešava na zemlji.

Kada je reč o digitalnim tehnologijama, Popović kaže da se redovno reformišu zakoni i da se omogućava inovacionim i velikim kompanijama da ulažu.

Popović se osvrnuo i na sporazum sa Evroazijskom unijom ističući da bi moglo da se privuče mnogo investicija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.