Vesti -

Nauka na tragu sortama žitarica koje ostvaruju veći prinos: "Moraćemo da proizvodimo 50% više"

Internacionalni tim naučnika, uključujući one sa Univerziteta u Adelejdu, otkrili su nove genetske varijacije pšenice i ječma.

Izvor: agrosmart.net
Podeli
Foto: EPA, KHALED ELFIQI
Foto: EPA, KHALED ELFIQI

Za njih se veruje da će omogućiti značajno povećanje prinosa ovih žitarica.

Otkriće će, kako kažu stručnjaci, otvoriti vrata novoj generaciji sorti pšenice i ječma, piše Science Daily, prenosi portal Agrosmart.

"Pšenica i ječam su osnovni prehrambeni usevi širom sveta, ali njihova proizvodnja u budućnosti mora drastično da se poveća kako bi se zadovoljile potreba sve brojnije ljudske populacije. Samo proizvodnja pšenice mora da se poveća za 50 odsto do 2050. godine kako bi se nahranila narastajuća populacija", rekao je profesor Ken Chalmers sa Univerziteta u Adelejdu.

Otključavanjem ovog seta gena, naučnici su se približili otključavanju celokupnog seta gena ovih biljaka. To će omogućiti bolje razumevanje svih genskih varijacija, a istraživači će dobiti moćne alatke da stvore sorte željenih karakteristika.

Univetzitet u Adelejdu već je izdvojio tri selekcije ječma sa visokom potencijalom za prinos, ali i tolerantne na visoke i niske temperature, sušu i bolesti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.