Vesti -

Veće subvencije za poljoprivrednike: 900 miliona više nego prošle godine

Beograd -- U budžetu za 2020. godinu Ministrastva poljoprivrede, predloženo je oko 52 milijarde dinara.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: epa/Larry W. Smith
Foto: epa/Larry W. Smith

Ova predložena sredstva će omogućiti veće subvencije za poljoprivrednike i nastavak realizacije značajnih projekata za srpski agrar, izjavio je državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Željko Radošević.

Na skupštinskom Odboru za poljoprivredu, Radošević je rekao da je predviđeno da obavezan iznos u budžetu za subvencije ne treba da bude manji od 37,1 milijardu dinara, što je za oko 900 miliona dinara više u odnosu na 2019. godinu.

Kako je rekao, ukupne subvencije u poljoprivredi sa svim izvorima finansiranja će iznositi ukupno 40,58 milijardi dinara, što čini 78 odsto od ukupnog budžeta Ministrastva poljoprivrede.

"Sve razvojne aproprijacije čine 85 odsto ukupnog budžeta Ministrastva poljoprivrede, a trošak za plate čini 2,54 odsto".

Govoreći o važnim projektima, naveo je da je u budžetu za 2020. godinu za izgradnju sistema za navodnjavanje - prvu fazu realizacije kredit Abu Dabija ukupno predviđeno 564,6 miliona dinara.

Zatim za elektrifikaciju polja odnosno sistema za navodnjavanje 145,5 miliona dinara.

"Za izgradnju broda posebne namene - ledolomca, opredeljeno je za 2020. godinu 221,2 miliion dinara. Planirano je da to bude trogodišnji projekat, odnosno, za tri godine ukupno je planirano 553 miliona dinara", naveo je Radošević.

Za završetak brane sa akumulacijom Stubo - Rovni kod Valjeva planirano je 20,6 miliona dinara, a za nastavak izgradnje brane sa akumulacijom Arilje - profil Svračkovo 479,7 miliona dinara.

Takođe, navodi da su za nastavak projekta za automatizaciju odbrane od grada predviđena 602 miliona dinara u 2020. godini, za automatizaciju radarskih centara Bukulja i Užice.

"Budžet za poljoprivredu je oko 4,6 odsto od ukupnih poreskih prihoda Republike Srbije", dodao je Radošević.

On je rekao da je cilj ministarstva da podsticajima, pre svega, podrži mala porodična poljoprivredna gazdinstva.

Takođe, naveo je da je za centralu ministrarstva predviđeno 1,5 milijardi dinara, za Upravu za veterinu 4,3 milijarde, a za Upravu za zaštitu bilja 1,1 milijardu. Za Direkciju za nacionalne referentne laboratorije predviđeno je 162 miliona dinara, za Upravu za šume sa fondom ukupno 1,3 milijardi, a za Upravu za agrarna plaćanja 36,5 milijardi dinara.

Za fond za podsticaj razvoja poljoprivrede predviđeno je 600 miliona dinara, za Direkciju za vode sa fondom ukupno 5,6 milijardi dinara. Što se Uprave za za poljoprivredno zemljište tiče, tu je predviđeno 561 miliona.

"Mi smo zahvalni Ministrastvu finansija, jer smo imali dobru saradnju. To nam pruža priliku da nastavimo sa politikom podsticaja. Ipak, jasno je i da je godina pred nama izborna, i da će se svakako o ovom budžetu u periodu pred nama aktivno razgovarati", zaključio je Radošević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.