Vesti -

U korak s poreskim propisima uz Deloitte e-školu

Filip Kovačević, partner i regionalni lider za poresku tehnologiju u kompaniji Deloitte, ističe da Deloitte e-škola pruža jedinstvenu online obuku, koja uz maksimalnu uštedu vremena i troškova pruža neophodno znanje iz oblasti poreza. Deloitte e-škola je do sada uspešno pokrenuta u Srbiji i Hrvatskoj, dok će početkom iduće godine biti dostupna i u svim drugim zemljama Zapadnog Balkana, a biće obogaćena i sadržajem iz drugih oblasti poslovanja.

Podeli
Foto: Deloitte
Foto: Deloitte

1. Nedavno ste pokrenuli Deloitte-ovu online školu iz oblasti poreskih propisa, o čemu je reč?

Usled razvoja i usložnjavanja poslovnog okruženja koje imamo poslednjih godina, obuke iz oblasti poreza u Srbiji su posebno aktuelne. Iz tog razloga, a imajući u vidu da je za svako fizičko prisustvo seminaru potrebno duže ili kraće putovanje, nalaženje parking mesta, dolazak i odlazak u tačno određeno vreme, odnosno da je cela tradicionalna postavka prilično nefleksibilna i neefikasna, uvideli smo potrebu da se nađe novo rešenje koje bi zadovoljilo potrebu za usavršavanjem znanja na jedan dosta jednostavniji način. Tako je nastala Deloitte e-škola - jedinstvena online, interaktivna, digitalna platforma koja vam pruža obuku iz oblasti poreza, i to PDV-a, poreza na dobit pravnih lica, poreza na dohodak građana i transfernih cena.

2. Koje su osnovne karakteristike i prednosti ove poreske aplikacije u odnosu na druge metode učenja/upoznavanja sa poreskim propisima?

Pre svega, aplikaciji je moguće pristupiti online u svako doba dana i sa bilo koje lokacije, čak i putem mobilnog telefona. Nadalje, aplikacija je postavljena tako da pokrije osnove oporezivanja za svaki od četiri poreska oblika koji su obrađeni (PDV, porez na dobit, porez na dohodak, transferne cene), uz praćenje sistematike zakona, pozivanje na relevantna mišljenja Ministarstva finansija, podzakonske akte, a sadrži i mnoštvo primera iz prakse i provere znanja - korisnici koji uspešno polože test dobijaju i Deloitteov sertifikat kao potvrdu. Treće, licenca za korišćenje aplikacije se daje na godinu dana, a do 15 korisnika iz jednog privrednog subjekta se može registrovati za pristup, što znači da će i trošak obuke biti višestruko manji nego kod tradicionalnih seminara.

3. Da li planirate da e – školu plasirate i na ostala tržišta u regionu?

Osim u Srbiji, Deloitte e-škola je već uspešno pokrenuta u Hrvatskoj, a očekujemo početkom 2022. godine „otvaranje” e-škole i u svim zemljama Zapadnog Balkana. Ideja nam je da, uz poreski sadržaj, u okviru Deloitte e-škole ponudimo i druge sadržaje koji su neophodni za uspešno upravljanje biznisom.

4. Da li će trenutni, ubrzani svetski trend digitalizacije značajno uticati na to kako se primenjuju poreski propisi, odnosno kako se obračunava i plaća porez u Srbiji?

Suštinski, mislim da neće biti značajnih promena, jer ovde prevashodno govorimo o izmenama forme podnošenja i kontrole plaćanja poreza. Drugim rečima, osim tamo gde je to nužno iz nekih drugih razloga, trenutna klima digitalizacije ne bi trebalo da utiče na to da li je nešto oporezivo ili ne, ali će i te kako uticati na sve administrativne aspekte, i to od izdavanja računa, pa sve do popunjavanja i podnošenja poreske prijave.

Verujem da će promene koje nam predstoje u prvom naletu naići na neku vrstu otpora, kao što je to obično slučaj kada izlazimo iz zone komfora i nečega na šta smo već navikli, pa sad treba nečemu novom da se prilagođavamo. Ali, posle određenog vremena ćemo zasigurno videti boljitak - pod pretpostavkom da se ove izmene sprovedu na optimalan način naravno, i to kako na strani poreskih obveznika koji žele da uredno izmiruju svoje obaveze sa neophodnom dozom pravne sigurnosti, tako i na strani Poreske uprave čiji je zadatak da drži pod kontrolom ustrojstvo celog poreskog sistema. O benefitima manje upotrebe papira u celom ovom procesu je suvišno i govoriti.