Vesti -

Smanjene isporuke i rast cena: Ko sada može kupcu obezbediti novo vozilo i po kojoj ceni?

Globalna pandemija koronavirusa već neko vreme uzrokuje ozbiljne probleme na tržištu vozila širom sveta. Zbog smanjene proizvodnje u 2020. i nestašice poluprovodnika, problemi sa snabdevanjem počeli su već ove godine. Osim manje proizvodnje, na događaje značajno utiče i nagli rast cena sirovina, energenata, transporta i auto delova. Čini se da će se trend nestašice vozila nastaviti i u 2022. Uz nedovoljnu ponudu, već se ostvaruju prognoze da će uslediti postupni rast cena do 30-40%, jer nadolazeća inflacija stvara dodatni pritisak na cene. Ako razmišljate o kupovini novog ili polovnog automobila, isplati se požuriti sa kupovinom.

Podeli
Samo nekoliko proizvođača još uvek ima vozila na zalihama, a ujedno i redovno isporučuju nova vozila. Foto: Volvo Car centar Beograd
Samo nekoliko proizvođača još uvek ima vozila na zalihama, a ujedno i redovno isporučuju nova vozila. Foto: Volvo Car centar Beograd

Manja proizvodnja, veća potražnja

Problemi sa manjkom vozila datiraju još iz 2020. godine, kada su proizvođači zbog pandemije i posledično straha od naglog pada prodaje smanjili prodajna očekivanja i planiranu proizvodnju. Dogodilo se, međutim, upravo suprotno, jer su se ljudi zbog straha od zaraze umesto javnog odlučili za sopstveni prevoz, što je uticalo na rast cena polovnih vozila. Ovaj rast pratile su cene novih vozila. Ove godine većina proizvođača planirala je povećanje proizvodnje, ali je došlo do nestašice poluprovodnika koji se koriste i u mnogim drugim industrijama povezanim sa elektronikom, koje su tokom pandemije postale još raširenije (računari, mobilna telefonija, pametni kućni aparati itd.). Smanjene i zakasnele isporuke iz fabrika otežavaju kupcima kupovinu vozila, zalihe kod većine ponuđača brzo nestaju, a rokovi isporuke novih vozila znatno su produženi - čak i do godinu dana. Samo retki proizvođači još uvek imaju vozila na zalihama, a ujedno i redovno isporučuju nova vozila.

Većina brendova u automobilskoj industriji bori se sa nedostatkom vozila. Foto: Volvo Car centar Beograd
Većina brendova u automobilskoj industriji bori se sa nedostatkom vozila. Foto: Volvo Car centar Beograd

Očekuje se značajno povećanje cena novih vozila

Problemima sa isporukom treba dodati i povećanje cene energenata, sirovina i svega ostalog što će se za koji mesec sigurno osetiti i na cenama novih automobila. Stručnjaci procenjuju da će cene novih vozila u 2022. porasti za 30-40 posto. Rast cena je neizbežan jer je sve skuplje – sirovine, transport, auto delovi. S obzirom na situaciju, jasno je da je upravo sada pravo vreme za kupovinu vozila, kada su vozila još uvek dostupna po postojećim cenama.

Iskoristite priliku kada su vozila još uvek dostupna po starim cenama i preduhitrite rastuću inflaciju

Cene novih vozila takođe će skočiti zbog inflacije – ove godine ostvarena je najviša inflacija u evrozoni u poslednjih 13 godina od 4,1 posto (gotovo dvostruko više od 2,2% kolika je bila prognoza Evropske Centralne Banke). A budući da polovna vozila imaju više cene nego ikad pre, sada je pravo vreme za zamenu starog za novo.

Stare cene važe još samo za vozila sa zaliha koja se isporučuju odmah. Foto: Volvo Car centar Beograd
Stare cene važe još samo za vozila sa zaliha koja se isporučuju odmah. Foto: Volvo Car centar Beograd

I kod Volvoa je ponuda vozila smanjena i dolazi postupno. Lokalni uvoznik i distributer redovno objavljuje zalihe na svojim web stranicama, ali zbog velike potražnje zalihe novih vozila brzo se smanjuju.

U posebnoj ponudi vozila sa zalihe, Volvo nudi svoje bogato opremljene modele S60, V60, V90 Cross Country, XC60 i XC90 po najpovoljnijim cenama u ovom trenutku, a možete ih odvesti odmah. Za još lakšu kupovinu dostupno Vam je fleksibilno i pristupačno Volvo Car Finansiranje.

Pažljivo odabrana i proverena polovna Volvo vozila

Kao vrlo dobra alternativa novim vozilima, vrlo su popularna i malo korišćena, proverena i sertifikovana polovna vozila iz programa Volvo Selekt, koji marka Volvo nudi globalno. U Srbiji je u sklopu ovog programa trenutno na zalihi više od 80 vozila raznih modela starosti do 5 godina i sa garantovano manje od 150.000 pređenih kilometara, koja su do sada korišćena kao zamenska i testna fabrička vozila.

Malo korišćena vozila - pametna odluka. Foto: Volvo Car centar Beograd
Malo korišćena vozila - pametna odluka. Foto: Volvo Car centar Beograd

Odmah odaberite novi ili polovni Volvo iz ograničenih zaliha

Vreme za povoljnu kupovinu ističe, stoga je ne odlažite. Odaberite svoj Volvo iz trenutno dostupnih zaliha i preduhitrite povećanje cena sledeće godine!