Vesti -

"Digitalna transformacija nije više stvar izbora"

Kopaonik Biznis Forum i ove godine je izazvao veliku pažnju domaće i strane javnosti. Panel koji je obeležio drugi dan konferencije koja okuplja na jednom mestu najuticajnije privrednike, finansijske institucije i stručnjake, je PANEL 18: SIGURNIJA DIGITALNA BUDUĆNOST FINANSIJSKIH INSTITUCIJA: NOVI SEKTOR U EKONOMSKOJ KRIZI.

Podeli
Foto: UniCredit
Foto: UniCredit

Tema panela bila je digitalizacija i izazovi sa kojima se banke susreću naročito u vreme geopolitičkih dešavanja, kao i uticaj trenutne makroekonomske situacije. Razgovarali smo sa jednim od učesnika na ovom panelu, Nikolom Vuletićem, predsednikom Izvršnog odbora UniCredit Bank Srbija.

1. Kako aktuelna geopolitička situacija na svetskom nivou, kao i saniranje posledica pandemije, utiču na ekonomska kretanja u našoj zemlji i na sektor finansija i kada se može očekivati stabilizacija tržišta?

Izlazak iz pandemije prouzrokovane virusom Covid-19 sa sobom je doneo nešto veći rast cena od očekivanog, u najvećoj meri prouzrokovan narušenim lancima snabdevanja. Geopolitičke okolnosti uticale su na to da inflacija dostigne dvocifrene vrednosti, a samim tim i prouzrokuje najbrže, najveće i skoro sinhronizovano zatezanje monetarne politike većine centralnih banaka. U našoj zemlji je brza i adekvatna reakcija Vlade i Narodne banke Srbije, doprinela da se negativni efekti na privredu, stanovništvo i same banke minimizuju, što je važno jer je za jaku privredu, neophodan jak finansijski sektor. Kada govorimo o Srbiji, najveći izazov sa kojim ćemo se susresti je vrhunac inflacije koji se očekuje i ne bi trebalo da prelazi nivo od 16 odsto. Doprinos smirivanju bazne inflacije, pa samim tim i celokupne, jeste stabilnost deviznog kursa koji se očekuje i tokom godine. Usvojen budžet Republike Srbije predviđa prosečnu inflaciju od 11 odsto i stopu privrednog rasta od 2.5 odsto ove godine. Projekcije makroekonomista naše banke predviđaju nešto nižu stopu rasta (1.5-2.0 odsto), prevashodno usled slabije eksterne tražnje (usporavanje u EU kao vodeći spoljnotrgovinski partner Srbije). Izuzetno bitno za 2023. godinu je završetak gasnog interkonektora Niš-Dimitrovgrad-Bugarska i pristup uvozu tečnog gasa iz Azerbejdžana, kao i nastavak reforme energetskog sektor, a garant reformama je svakako i tržišno dobro prihvaćen novi Standby aranžman sa MMF-om koji će garantovati državi finansiranje u iznosu od 2,4 milijarde evra. Naravno, sve su to projekcije koje bi trebalo uzimati u obzir uključujući potencijalni uticaj i posledice različtiih geopolitičkih globalnih izazova i ekonomskih kretanja.

2. Digitalizacija je postala neizostavni deo svake diskusije o budućnosti bilo kog tržišta, ali je činjenica da i na tu utiču aktuelna dešavanja na globalnom nivou. Na koji način se posledice pandemije i geopolitičkih odražavaju na digitalizaciju u bankarskom sektoru?

Pandemija sa kojom sada živimo pune tri godine, bila je jedan veliki test prilagođavanja novim okolnostima, ne samo za tržište finansija, već za celu privredu, a više nego uspešno je položen. Na neki način naterao je celu bankarsku industriju da izađe iz okvira ustaljenog, a možda i sve nas pogurao da, ne samo ubrzamo digitalne procese, već da digitalizaciju stavimo u fokus svog razvoja. Ono što svi primećujemo sada, nakon pandemije, a u trenutku nove krize izazvane pre svega izmenjenim geopolitičkim okolnostima, jeste da digitalna transformacija nije više stvar izbora, već stvar potrebe. Upravo iz toga može se sa sigurnošću zaključiti da digitalizacija neće prestati, to je proces koji će se nadograđivati i u narednom periodu uprkos izazovima. Sada je sasvim jasno da banke koje žele da budu lideri, moraju svojim klijentima nuditi više od tradicionalnih finansijskih usluga, a to će ostvariti pre svega kroz digitalizovane alate. Nekada upravo iz kriznih perioda proisteknu najbolja rešenja i smatram da je ova kriza upravo tome doprinela u digitalizovanju bankarskog sektora, jer je uviđeno da digitalizacija nije sama po sebi cilj, već je način usavršavanja usluga i proizvoda, kao i najboljeg odgovora na potrebe klijenata. Ono na čemu smo mi u UniCredit Banci radili i nastavljamo i u narednom periodu, jeste unapređenje aplikativnih rešenja, a korisnicima se sada nudi više mogućnosti koje znatno olakšavaju svakodnevnu saradnju sa nama, dok i s druge strane našim zaposlenima olakšavaju komunikaciju.

Sve informacije o proizvodima i uslugama UniCredit Banke saznajte na: www.unicreditbank.rs

Foto: UniCredit
Foto: UniCredit