Vesti -

Nije svaki internet isti: Iskoristite sve prednosti optike za svoj biznis

Beograd -- Pandemija koronavirusa ubrzala je trend masovnog prelaska na korišćenje interneta i najnovijih tehnoloških rešenja u poslovanju.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Depositphotos/Petrovich99
Foto: Depositphotos/Petrovich99

Brzina i stabilnost interneta su u današnje vreme od presudne važnosti kako kod malih i srednjih kompanija i preduzetnika, tako i za veće firme. Naime, posao, odnosno profit, zavisi od komunikacije.

Kada se radi o pristupu internetu, pokazuje se da kućnom korisniku, maloj firmi i velikoj organizaciji nisu potrebne baš potpuno iste stvari. Novi programi, aplikacije i sistem u kome funkcioniše savremeni svet biznisa traže veću brzinu interneta, jednom rečju, jači protok informacija. Ako često koristite poslovne aplikacije u “klaudu” ili imate Zoom ili Teams sastanke, sigurno tražite stabilnu i pouzdanu internet konekciju za svoju firmu.

Optička mreža stoga predstavlja pravi odgovor na sve veće zahteve za prenosom podataka u svetu u kome digitalne tehnologije postaju osnov razvoja privrede. Prelazak na optički internet je trend među poslovnim subjektima upravo iz tih razloga, međutim, i među njima ima onih sa različitim potrebama i mogućnostima.

Kako da znate šta vam treba

Foto: Depositphotos/AndrewLozovyi
Foto: Depositphotos/AndrewLozovyi

Potrebe malih firmi i velikih kompanija nisu iste, pa samim tim ni izbor interneta ne bi trebalo da bude isti.

Manjim firmama, pogotovo ako zaposleni rade od kuće, statička IP adresa je vrlo važna, pošto omogućava da se ljudi koji rade od kuće VPN-om uključe u kompanijsku mrežu i tako, uz punu zaštitu, pristupaju podacima na serverima i komuniciraju sa kolegama.

FiberBiz mts-a upravo to pruža, a pritom donosi neverovatne brzine jer signal putuje brzinom svetlosti putem ultratankih staklenih vlakana.

Firma koja ima snažnu informatičku infrastrukturu može da traži prebacivanje mts‑ovog uređaja u bridge mod, a samim tim i punu kontrolu komunikacije kroz sopstvenu opremu. Firma kojoj je potreban pre svega internet bez ikakvih komplikacija biće zadovoljna uređajem u router modu, pošto tada njegovu administraciju, a samim tim i zaštitu od napada, preuzimaju na sebe mts‑ovi inženjeri.

Pored toga optički kabl je potpuno otporan na spoljašnje faktore, što znači da je vaša internet veza uvek stabilna i bez prekida u vezi tokom video-poziva ili striminga. Sa takvom uslugom možete da se fokusirate na vaš biznis i zaboravite na prekide interneta.

Takođe, FiberBiz nudi i dodatnu uštedu ako se uključi u BizDuo paket, o kom je B92.net već pisao. Taj paket za tek malo više novca u ponudu uključuje i fiksni telefon. Naime, ako pojedinačni korisnici danas gotovo svu svoju komunikaciju poveravaju mobilnom telefonu, za firmu je određeni broj fiksnih linija neophodnost. Fiksne linije, uz odgovarajuću centralu, omogućavaju da se pozivi centralizovano primaju a onda preusmeravaju kolegama u raznim odeljenjima firme.

Bezbednost i ušteda

Foto: mts
Foto: mts

Savremeno poslovanje ne trpi blokade i zastoje, zato je za zahtevnije korisnike ključno da koriste najbolje rešenje koje postoji na tržištu.

Zato je FiberPro namenjen za veoma velike i zahtevne korisnike kojima je važno da budu direktno povezani optičkim vlaknima sa centralnom infrastrukturom provajdera. Zbog svega toga mts je, pod parolom „Nije svaki Internet isti“, osmislio FiberPro pakete.

Koliko god brzina od jednog gigabita u sekundi delovala impresivno, nekome je potrebno i više, a optika to „više“ može da obezbedi, uz odgovarajuću opremu kod korisnika i kod provajdera. Razlog za to može biti bezbednost, ali i performanse, pa mts ima u ponudi i uslugu kod koje se par optičkih vlakana distribuira direktno do korisnika te nema deljenja interneta sa drugima, bez velikih ulaganja i uz visoke performanse internet konekcije. Naime, uređaji koji podržavaju velike brzine su skupi, pa je korisnicima omogućeno iznajmljivanje i održavanje opreme.

FiberPro svakako nije „konfekcijska“ usluga, već se ponuda prilagođava konkretnom korisniku – pregovara se o načinu i rokovima realizacije, dodatnim servisima, SLA ugovoru i, naravno, ceni. Ukoliko je vašoj firmi potreban FiberPro, predlažemo da se obratite mts‑u, zakažete sastanak i krenete u proceduru.

Optika pobeđuje

Foto: mts
Foto: mts

Sve u svemu, kao manja ili srednja firma imate fiksnu IP adresu i sigurnost koju vam garantuje SLA ugovor, a kao velika firma imate optičko vlakno direktno od mts‑a do vaše zgrade, simetrični link velike brzine i još stroži SLA.

Uz CE Firewall i zaštitu od DDoS napada, korisnici su u potpunosti zaštićeni od napada sa internet mreže, što garantuje bezbednost poslovnih podataka i procesa.

Takođe, nijedna drugi internet nema mogućnost backup-a. Uz FiberPro korisnicima je na raspolaganju i dodatni, rezervni link, sa brzinama manjim ili jednakim glavnom linku kako bi uvek imali pristup internetu.

Pritom su izgradnja optike i instalacija potpuno besplatni, a mts neprekidno prati stanje svoje mreže i u slučaju bilo kakvih problema garantuje otklanjanje smetnji u roku od 24 sata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.