Vesti -

Imejl marketing: Digitalna komunikacija povećava produktivnost i profit

Beograd -- U MTS-ovom Biznis-centru održana je MTS-ova radionica o imejl marketingu, a predavač je bio Nemanja Živković iz agencije Fanki marketing.

Izvor: B92
Podeli
Foto: B92
Foto: B92

U punoj sali, zainteresovanim učesnicima radionice odgovorio je na brojna pitanja, kako da pospeše svoj biznis. Živković je objasnio kako treba da iskoriste ovaj popularni kanal za promovisanje proizvoda i usluga. On je ukazao koje su prednosti imejl marketinga za razvoj odnosa s klijentima.

Prema njegovim rečima, mejlovi se koriste za internu i eksternu komunikaciju. Interna služi za komunikaciju sa zaposlenima, osobama na praksi i sa poslovnim partnerima. Tokom predavanja on je predstavio značaj eksterne komunikacije. Ti mejlovi služe za projekte, komunikaciju sa klijentima i sa ciljnim grupama.

Živković naglašava da klijente treba da informišemo o temama koje će biti u sadržaju mejla. U prvom mejlu treba ih obavestiti o kodovima za popust, ali i kanalima komunikacija proko kojih mogu da kontaktiraju pošaljioca mejla.

"Za početak potrebno je da se poželi dobrodošlica svim klijentima kojima se šalju mejlovi. Zatim im treba promovisati najbolje prodavani proizvod ili servis. Zatim treba da se podele priče, odnosno iskustva prethodnih klijenata. Takođe, potrebno je da se ponude korisne informacije ili komplemetarni proizvodi", navodi Živković.

U imejl marketingu postoje i određeni problemi - kada se pošta skladišti u spam rubriku.

"Nekada sam sistem mejl prebaci u spam. Da bi se to izbeglo, moramo da imamo sigurne provajdere. Veoma je bitno koji sistem stoji iza nas. Treba obratiti pažnju da sadržajem mejla nudimo neku konkretnu uslugu ili proizvod", navodi Živković.

Foto: B92
Foto: B92

Prema njegovim rečima, u Srbiji još uvek nije toliko razvijen imejl marketnig, za razliku od sveta, gde je on jedan od osnovnih sistema za plasman robe i usluga.

"Imejl marketing je moćan. Jedan od primera je on-line kupovina. Kada osoba označi da je zainteresovana za neki naš proizvod, označavajući korpu, prodavac kasnije preko mejlova, nudi mu mogućnost da ostvari popuste, da i narednom peroidu bude stalan klijent. Kroz imejl mi pokušavamo da ga vratimo", objašnjava Živković.

Prema njegovim rečima, od ponovljenih kupaca, dobija se promoter brenda.

"Broj mušterija može da se višetruko poveća. Tu ima dosta segmenata koji moraju da se uklope. Mejling lista je veoma bitna. Da bi nam ljudi ostavili svoj mejl, mi im moramo ponuditi nešto. Ostvarujemo komunikaciju, preko lid magneta. Bitna stvar je da se zahvalimo ljudima koji su nam ostavili mejl, a mi kasnije ih usmeravamo na Fejsbuk, Instagram ili Tviter stranicu", objašnjava Živković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.