Vesti -

Posle letovanja ne treba da vas boli glava zbog viskih računa

Beograd -- Dolazi leto, vreme godišnjih odmora. Najveći broj građana Srbije odlazi u susedne zemlje na more, a ima i onih koji vole da se brčkaju na nekoj daljoj lokaciji.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Depositphotos, Wavebreakmedia, 103291324
Foto: Depositphotos, Wavebreakmedia, 103291324

Oprez

U romingu se stanje računa očitava sa zakašnjenjem od jednog dana. Zato nemojte da vas stanje računa, koje možda u trenutku prve ili druge provere ne izgleda strašno, navede da šaljete još poruka ili da pozivate više. Operateri će vas prilikom provere računa upozoriti na činjenicu da je stanje samo informativnog karaktera i da ne predstavlja pravo stanje stvari.

Za vreme boravka u inostranstvu treba voditi računa o mobilnom telefonu, jer razgovori i korišćenje interneta u romingu mogu biti papreni.

Pojedini naši turisti, prethodnih godina su se skupo opekli zbog nepažnje. Da vam zbog računa ne bi pokvaren odmor, postoje tri mogućnosti kako "zaštititi" mobilni telefon.

Jedna je da se on u potpunosti isključi na graničnom prelazu i opet uključi po povratku. Ovo je najefikasnija, a ujedno i najnepraktičnija odluka. Jer u savremenom dobu, mobilni telefon je sastavni deo svakodnevnog života običnog čoveka. Pored komunikacije, on služi i kao informativni prozor. A mnogi ga koriste za zabavu, koristeći društvene mreže i portale.

Druga mogućnost je da se izvadi ili isključi SIM kartica, pa da se po lokalima, hotelima i plaži "hvata" vaj-faj. Jeftina, ali veoma naporna varijanta, koja oduzima dragoceno vreme na odmoru. Nemate mogućnost da vam se neko javi iz Srbije klasičnim pozivom, a internet imate samo na kašikicu. Stalno ste prinuđeni da molite za "vaj-faj" šifru.

Treća opcija je najkomotnija. Mobilni operateri sezonski pružaju mogućnost svojim korisnicima da kupe određene pakete, koje mogu koristiti tokom boravka u inostranstvu.

Pored besplatnih minuta, oni dobijaju određenu količinu interneta i SMS poruka.

Libero - opušteno surfovanje sa plaže

Foto: epaHARISH TYAGI.jpg
Foto: epaHARISH TYAGI.jpg

MTS je i ove godine izašao u susret svojim klijentima. Korisnici ovog operatera mogu da izaberu "Libero roming" koji se može, bez straha od visokih računa, koristiti u čak 55 zemalja sveta.

U ponudi su tri dodatka: Libero 1, Libero 5 i Libero 10.

Oni koji letuju desetak dana, Libero 1 je dobar izbor. Za 990 dinara na raspolaganju je 1GB intrneta. Taman dovoljno da se sa najbližima u Srbiji može komunicirati svaki dan preko "Vibera" i "Whats-Apa".

Među korisnicima ima onih koji vole da više sati surfuju preko interneta, koristeći popularne mreže kao što su Fejsbuk, Instagram, Tviter... Za njih je bolja opcija dodatak "Libero 5" u kom se nudi čak 5 GB interneta. Ovaj dodatak traje 90 dana, a cena mu je 5.950 dinara.

Za biznismene, poslovne ljude, i za one koij često prelaze granicu, najbolja opcija je "Libero 10". Dodatak traje čak 365 dana, a na raspolaganju je 10 GB interneta. Cena ovog dodatka je 14.950 dinara.

Ovi dodaci se mogu koristiti u čak 55 država, među kojima su omiljene turističke destinacije kao što su Grčka, Turska, Italija, Egipat, Španija, Francuska, Nemačka, Velika Britanija, Rusija, Kina, Amerika i Kanada.

Za razgovore nema granica

MTS ima svoj standardn dodatke za razgovor u inostrantvu - Evropa roming, kao regionalni dodatak i CG i BIH Roming.

"Evropa 10" nudi korisnicima 10 minuta dolaznih i odlazni poziv, 10 SMS po ceni od 395 dinara, sa trajanjem od tri dana. "Evropa 50" traje 7 dana, košta 1.995 dinara, a nudi besplatnih 50 minuta odlazniih i dolaznih poziva, kao 50 SMS poruka. Dodatak "Evropa 100" idelan je za odmor koji traje 15 dana, jer za to vreme besplatno se može telefonirati 100 minuta dolaznih i odlazniih poziva. Može da se pošalje 100 poruka, a košta svega 3.995 dinara.

Za region postoji pet različitih dodataka koji koštaju 999, 1.499, 3.599, 5.999 i 9.999 dinara. Ovi paketi imaju istu ponudu: neograničeni odlazni i dolazni pozivi ka fiksnoj i mobilnoj mreži mts, m:tel CG i m:tel BIH. Neograničeno slanje SMS poruka ka svim mrežama u Srbiji, kao i neograničen internet. Razlika im je samo u trajanju. Zavisno od cene, mogu se koristiti 10, 30, 90, 180 i 365 dana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.