Zanimljivosti - Moj kvadrat -

Tržište iz snova: U metaverzumima prodate nekretnine za 500 miliona dolara

Prodaja nekretnina u metaverzumima dostigla je pola milijarde dolara i mogla bi se udvostručiti ove godine, tvrde investitori i analitičari.

Izvor: B92.net
Podeli
Ilustracija: Shutterstock/Rob Nazh
Ilustracija: Shutterstock/Rob Nazh

Kako javlja CNBC, četiri glavne metaverzumske platforme dostigle su u 2021. Prodaju od 501 milion dolara, prema podacima MetaMetric Solutionsa. Samo u januaru je postignut promet od 85 miliona, pa se očekuje da bi ovim tempom moglo da se dostigne skoro milijardu dolara u 2022. godini.

Nedavni skok prodaje bio je izazvan objavom Fejsbuka od 28. oktobra da menja naziv brenda u Meta i da će se fokusirati na metaverzum. Prodaja nekretnina tada je skočila skoro devet puta, na 133 miliona dolara u novembru, prema podacima MetaMetrica. Otad je slabila polako, ali je i dalje januar u odnosu na isti mesec lane više nego desetostruko "jači".

Izveštaj BrandEssence Market Research fonda pokazuje da se očekuje godišnji rast od 31 odsto od 2022. do 2028. godine.

"To su veliki rizici, ali i potencijalno veliki dobici", kaže Dženin Jorio, CEO Republic Realma, firme koja se bavi investiranjem i konsaltingom u vezi sa nekretninama u metaverzumu.

"Velika četvorka" dominira

Republic Realm je platio rekordnih 4,3 miliona dolara za "zemljište" na najvećoj metaverzumskoj platformi za nekretnine – Sandboxu. Kompanija razvija 100 ostrva, nazvanih "Ostrva iz mašte", sa sopstvenim vilama i povezanim tržištem čamaca i džet-ski plovila. Devedeset ostrva prodato je prvog dana za po 15.000 dolara a sada su na prodaji sa preprodajnom cenom od preko 100.000 "zelembaća".

Za investitore, glavno pitanje je kako se odlučiti za rizik i kupiti nekretninu čija je retkost veštačka a budućnost je potpuno nepoznata. Skoro tuce platformi sada prodaje nekretnine u metaverzumima, a nove firme samo niču. Za sada, prodaja nekretnina koncentrisana je u rukama "Velike četvorke" - Sandbox, Decentraland, Cryptovoxels i Somnium. Na te četiri platforme ukupno ima 268.645 parcela, svih veličina.

Sendboks dominira tržištem, sa 62 odsto raspoložive "zemlje" na sve četiri platforme i tri četvrtine svih prodaja u 2022, prema izveštaju Republic Realma. Sendboksovih 166.464 parcele svaka je prodata za itere u vrednosti 12.700 dolara u decembru. Parcele su veličine 96 puta 96 metara.

Decentraland ima 90.600 parcela, 16 x 16 metara, a prodaju se za iter u vrednosti 14.440 dolara po parceli.

Lokacija je i dalje bitna?

Jagma kompanija, glavnih brendova i investitora u novi prostor izazvana je nadom da će se naći u prizemlju nekog novog digitalnog Menhetna ili Monaka. Jorio je kazala kako će vrednost parcela u metaverzumu određivati ono što vlasnici sa njima urade – poput osmišljavanja popularnih atrakcija, muzeja ili onoga što one pružaju – pre nego lokacija.

"Možete se teleportovati bilo gde, tako da je lokacija nebitna", kazala je.

Međutim, drugi investitori kažu da je kao i u stvarnom svetu, lokacija u metaverzumu sve kada se radi o vrednosti nekretnina. Cene parcela u blizini Snup Dogovog planiranog partnerstva i virtuelnog sveta u Sendboksu postižu premijum status, zajedno sa parcelama pokraj Atari developmenta.

Endrju Kiguel, CEO Tokens.coma iz Toronta, nedavno je prikupio 16 miliona dolara za investiranje u nekretnine u metaverzumu, a skoro sve je namenjeno zapošljavanju osoblja i kupovini "zemlje", prenosi CNBC. Ta kompanija nedavno je potrošila 2,4 miliona dolara na zemljište u Decentralandovom modnom distriktu, gde ta kompanija planira da ugosti modne događaje i prodavnice.

Kiguel je kazao kako se spremaju da objave ugovore sa dva severnoamerička odevna brenda gde će im izdavati nekretninu za razvoj izloga ili iskustava poput onih u prodavnicama. On tvrdi da je prava vrednost nekretnina u metaverzumu komercijalna – izdavanje prostora i održavanje događaja za kompanije koje žele da se predstave mlađoj digitalnoj publici. Kaže kako je u pregovorima sa računovodstvenim kućama, investicionim bankama i fondovima kako bi oni ostvarili svoje prisustvo u metaverzumu.