Zanimljivosti - Moj kvadrat -

Rusija nudi besplatne parcele u arktičkoj regiji: "Iskoristite prednosti klimatskih promena"

Ruske vlasti nude svojim građanima besplatno zemljište na Arktiku, ohrabrujući ih tako da iskoriste prednosti klimatskih promena, piše britanski Telegraf.

Izvor: Jutarnji list
Podeli
Ilustracija: Andrei Stepanov/Shutterstock
Ilustracija: Andrei Stepanov/Shutterstock

Reč je o polarnom području koje se zagreva dvostruko brže od ostatka sveta pa topljenje leda otvara nove mogućnosti.

Zemljišta u šest ruskih regija ponuđena su građanima za razvoj ekoturizma, te malog i srednjeg preduzetništva.

Hiljade Rusa podnelo je zahtev za dodelom jedne parcele od milion hektara trenutno dostupnih zemljišnih površina. Klimatske promene podstakle su transformaciju života na krajnjem istoku i severu Rusije. Kako temperature rastu, zemlja postaje dostupnija te se nude brojne mogućnosti, prenosi Jutarnji list.

Sa 2.780 stanova jedan od najvećih stambenih kompleksa: Mnogi stanovnici nikad ne izlaze

Ruske arktičke predele prošle godine su poharali šumski požari. Naučnici procenjuju da su ogromni delovi permafrosta na severu Rusije u opasnosti od brzog topljenja, pri čemu močvare i jezera rastu kao pečurke u toj regiji.

"Arktik je drugačiji. Postoje mesta za ekološki prihvatljivu rekreaciju, na primer, u Kareliji i regiji Murmansk, za turizam te razvoj malog i srednjeg preduzetništva", rekao je Aleksej Čekunkov, ministar za razvoj Dalekog istoka.

Pogodite cenu: Prodaje se najskuplja kuća u Americi FOTO

Na internet stranici programa Arktički hektar navedeni su primeri uspješnog razvoja poput ekološkog glamping resorta na Čukotki u Arktičkom krugu, plantaže jagoda u regiji Habarovsk te arktičke farme živine.

Ekoturizam je postao pokretač turističke industrije u Rusiji i ima potencijal, prema procenama stručnjaka, da postane jedan od vodećih u svetu.

"Ekološki oblici turizma razvijaju se vrlo dinamično, beležimo godišnji rast između 25 i 30 odsto. Broj ljubitelja ekoturizma se povećava, a turisti su sve mlađi", rekla je Zarina Doguzova, direktorica Federalne agencije za turizam Rusije.

Vrtoglavih 7.000 evra za kvadrat: Oboren rekord za kućicu na obali

"Ogroman broj mladih ljudi voli da odlazi u prirodu. Čak preferiraju ovakvu vrstu rekreacije u odnosu na putovanje u tropske krajeve", rekla je.

U prirodnim rezervatima i nacionalnim parkovima stvaraju se nove staze radi očuvanja životne sredine i privlačenja većeg broja posetilaca.

Prema novoj shemi, parcele su dostupne u regiji Murmansk, Nenetskom autonomnom okrugu, Jamalo-Nenetskom autonomnom okrugu, Republici Kareliji, Republici Komi i regiji Arhangelsk.

Najtraženije su parcele u regiji Murmansk, zahtev je podnelo više od 2.400 ruskih državljana, a zatim u regiji Arhangelsk, za koju su zainteresovane 883 osobe.