Pre nego što kupite stan, prođite kroz ova 4 koraka - mogli bi dosta da vam uštede

Tražnja za nekretninama je nikad veća, ponuda za njom i dalje kaska, građevinski materijal konstantno poskupljuje, krediti nikad jeftiniji, sve je veći broj velikih investicija, te su cene na tržištu nikad veće.

Izvor: Blic
Podeli
Ilustracija: PhuShutter/Shutterstock
Ilustracija: PhuShutter/Shutterstock

Kada se uračunaju i svi dodatni troškovi, gotovo svima koji se upuste u kupovinu nekretnine kreće da se vrzma po glavi kako te troškove da smanje. Potrebno je istaći da nije nemoguće i da postoji nekoliko načina i saveta kako da uštedite pri kupovini nekretnine, piše Blic.

Štaviše, kod kupovine nekretnine moguće je drastično smanjiti troškove, ali suštinski sve zavisi od njene površine, o toga da li kupujete nov stan ili ne. Na primer, za stan površine 60 kvadrata, možete da uštedite oko 10.000 evra (povraćaj PDV + oslobađanje od plaćanja poreza na prenos apsolutnih prava), ne računajući uštedu pravim odabirom načina finansiranja same kupovine.

Pregledajte sve opcije za kredit

Iako je i ove godine primetan trend rasta broja kupljenih nekretnina gotovinom, vrlo niske kamatne stope podstiču ljude da podižu stambene kredite. U slučaju da se u kupovinu nekretnine upuštate prvi put, onda obavezno pregledajte ponudu svih banaka, jer se kamate na kredite značajno razlikuju.

Najbrže do krova nad glavom: Za stambene kredite preko 74 milijarde dinara za godinu dana

Takođe treba razmisliti da li odabrati fiksnu, varijabilnu ili mešovitu kamatnu stopu. Fiksna kamatna stopa ostaje nepromenjena tokom trajanja ugovora sa bankom, dok se varijabilna tokom istog perioda menja (bilo povećava ili smanjuje). Varijabilna se sastoji od fiksne i varijabilne vrednosti, a kako je najveći broj stambenih kredita u evrima tu se misli na Euribora (prosečna kamatna stopa po kojoj grupa evropskih banaka međusobno pozajmljuje novac).

Zavisi od banke do banke kolika će biti fiksna kamatna stopa, fiksna vrednost u računanju varijabilne kamatne stope, kao i koji Euribor (to jest, sa kojim rokom dospeća) će biti promenljiva vrednost.

Trenutno se kamate na stambene kredite na bankarskom tržištu u Srbiji kreću od oko 3,2 odsto (u slučaju promenljive) do oko 4,5 odsto.

Povraćaj PDV

Postoji i nekoliko stvari koje možete da uradite kako bi momentalno uštedeli novac. Jedna od njih je i pravo na povraćaj PDV (10 odsto ukupne vrednosti nekretnine).

Prema aktuelnom zakonu i uredbama kojima je regulisana kupovina nekretnina, svi koji od 1. jula 2006. nisu pazarili nikakvu nekretninu, niti postali njen suvlasnik, prilikom kupovine stana dolaze na listu onih kojima je to prva nekretnina što znači da imaju pravo na povraćaj PDV.

Dobro je znati: Kako da kupite stan i dobijete 7.000 evra?

Pravo na ovo refundiranje PDV-a ima svako fizičko lice koje je državljanin Srbije, ima prebivalište u Srbiji i ima minimum osamnaest godina. Prvi kupac ima pravo na povraćaj PDV-a za površinu do 40 kvadrata, a svaki ukućanin na 15 kvadrata.

U slučaju da se odlučite da kupite stan površine 60 kvadrata - ako ćete u stanu živeti sa partnerom, sabira se i vaših 40 i njegovih 15 kvadrata na koje imate pravo na povraćaj, što znači da ćete imati obavezu da platite porez samo za preostalih 5 kvadrata. Ako kvadrat tog stana košta 1.800 evra, i kupujete ga samostalno, plaćate porez za samo 20 kvadrata. Dakle na taj način možete da uštedite oko 7.200 evra, jer umesto 10.800 evra PDV plaćate 3.600.

Porez na prenos apsolutnih prava

Porez na prenos apsolutnih prava prema Zakonu bi trebao da snosi lice koje prodaje nekretninu, ali u nemalom broju slučajeva pri kupovini stanova u novogradnji u ugovorima se ta odgovornost prenosi na kupca. Dakle, proverite da li pri potpisivanju ugovora ima to u njemu navedeno.

Sa druge strane, u slučaju da ne kupujete stan u novogradnji, već stari stan, ako vam je to prva kupovina imate pravo da budete oslobođeni od plaćanja ovog poreza, koji iznosi 2,5 odsto vrednosti nekretnine. U slučaju maloprenavedenog primera, taj porez iznosi oko 2,700 evra.

Keš kredit kao učešće

U slučaju da vam fali novca za učešće, a smatrate da ako biste za toliko više uzeli kredit ne bi vam se isplatilo, možda treba obratiti pažnju na ponudu keš kredita.

Na primer, keš kredit od 100.000 dinara, sa kamatom od 10 odsto sa rokom otplate 12 meseci, vas na kraju izađe oko 105.000 dinara, to jest mesečna rata će vam biti 8.791 dinar, piše pomenuti medij.

Ali, treba biti oprezan i sve dobro izračunati - i iznos koji vam treba i rok otplate, kako vam se ovaj potez ne bi obio od glavu.