Da li se isplati renoviranje pred prodaju ili izdavanje stana? Evo šta obavezno da uradite

Tržište nekretnina u Srbiji je "vruće" već nekoliko godina unazad, bez obzira da li se radi o izdavanju ili prodaji stanova.

Izvor: B92.net
Podeli
Foto: Depositphotos/Patryk_Kosmider
Foto: Depositphotos/Patryk_Kosmider

Mnogi ljudi žive od izdavanja i prometa nekretnina pa im je važno da u tome ostvare maksimalnu zaradu.

Međutim, da bi se do zarade došlo mora se nešto i uložiti.

Koliko uložiti i kada se ulaganje isplati, a kada je bolje da to ne radite?

"To zavisi od stepena ulaganja. Kada je prodaja stana u pitanju, isplati se uraditi sitne popravke, krečenje, hoblovanje parketa, čak i stolariju, dok ne treba dirati pločice i sanitarije, jer se novom vlasniku ne moraju dopasti, a koštaju mnogo", kaže za B92. net Milić Đoković, konsultant za nekretnine i potpredsednik Stručnog saveta Klastera nekretnine.

On ukazuje na to da sve što utiče na to da se stan dopadne potencijalnim kupcima doprinosi boljoj prodaji i ceni, ali da treba pažljivo proceniti stepen ulaganja.

Kada je izdavanje stanova u pitanju, Milić Đoković kaže da se ulaganje najčešće ne isplati, jer se uloženi novac ne može povratiti adekvatnim povećanjem cene.

Sa time se slaže i jedan stanodavac iz Zemuna, koji je želeo da ostane anoniman.

"Ne vredi menjati stolariju za, recimo, 2-3 hiljade ili više evra, jer se stan koji se izdaje za, na primer, 200 evra mesečno, neće time toliko poboljšati da se može izdavati za 250 evra, pa će se na sam povrat ulaganja predugo čekati", kaže naš sagovornik, koji ističe da je kod izdavanja stanova bitno da je stan čist, okrečen i da sve u njemu funkcioniše kako treba.

"Veća ulaganja treba izbegavati zbog nerentabilnosti, kao i zato što mnogi podstanari ne vode računa o inventaru pa se on brzo pohaba i uloženi novac obezvredi i na taj način", dodaje on.