- Komentari -
  1. Da navedem samo neke predrasude.Prva je da mafija pere pare kupovinom nekretnina.Ne, oni peru pare ulaganjem u gradnju i prodaju tih nekretnina.
    Mafija ne kupuje stanove da bi ih izdavali i tako sačuvali pare ili zaradili.
    Takodje je predrasuda da dosta naroda kupuje stanove da bi sačuvali keš ili zato što banke ne daju kamatu.To su sve izmišljotine jer veliki skok cena stanova 2008 god je bio a tada nije bilo inflacije pa ni potrebe da se sačuva novac,a čak je bilo i neke kamate u bankama. Velike cene nekretnina su manipulacija kao i prevelike cene drugih proizvoda. Uvek navodim primer da je pasta za zube ista cena sada kao i pre 5 god a da cena kafe je mnogo veća.Zašto? Pa zato što je kafa droga,ljubav, ovisnost.Sve je počelo kada su banke ukinule kamatu na štednju.Gradjanima ne daju kamatu a banke uzimaju kamatu od gradjana za kredite.Pa banke daju naš novac drugima za kamatu, ne daje banka svoj novac.To nikada nije bilo.Banke naravno moraju da zarade,ali zar ne bi bilo korektno da banke daju 3% kamatu na štednju gradjana,a da banke posle taj novac daju na kredite uz kamatu od 5%. I tako ta 2% razlike bi bila njihova zarada.Ovako kako je sada,to je čista pljačka.Tako je lako obogatiti se.I onda pored tolike alavosti po pitanju svih roba i novca, to neminovno vodi u novu pohlepu preko politike jer u politici je novac,a dalje se to generiše u ratove.Ta pohlepa neminovno vodi u rat koji se i dešava i vodi možda u svetski rat.
    (Vlado, 10. maj 2022 17:59)

    # Link komentara

  2. Zabrana kupovine veceg broja stanova od broja clanova uze porodice.... Mozda povecamo i natalitet...
    (MM, 10. maj 2022 08:57)

    # Link komentara

  3. Kupovina stanova je deplasiran osim za ljude bez ideje za neki biznis.
    Izdavanje stanova ne donosi nikakvu extra dobit gledano na duzi rok.
    Recimo date 60 hiljada na nekretninu koju posle mozete da izdajete za 200e. I gle cuda posle 25 godina izdavanja vec ste povratili ulozeno.
    Ali avaj to vazi ako niste imali praznog hoda a ne mogu ni da zamislim i izgled stana koji se izdavaje 25 godina. Za takav stan objektivno ulaganje se krece od 10-15 hiljada evra za sta vam treba jos 5-6 godina izdavanja.
    Vrednost stana vam ostaje kao kamata ali ipak se setimo da je recimo 80tih bilo manje milionera nego danas milijardera sto znaci da su valute obezvredjene. Ili ako gledate u zlatu nekad 20 milijardi dolara duga SFRJ iz 1974te kada se preracuna preko zlata iznosi cirka danasnjih 160 milijardi dolara duga sto je otprilike zbir dugova ex-Ju republika.
    (Aleksa Pufta, 10. maj 2022 08:50)

    # Link komentara

  4. Elementarna stvar u svetu je da se poreski regulise posedovanje stanova. Porez na drugi stan bi trebao biti 10 puta veci, na treci 50 puta veci i tako bi kriminalci i dileri kokaina bili spreceni da imaju po 15 stanova koje izdaju i nerade nista. Ali to se kod nas nece desiti jer i politicari to isto rade.
    (Soko, 10. maj 2022 06:06)

    # Link komentara

  5. Koliko god da dobijes od rentiranja nekretnina je bolje nego minus na stednju u banci i inflatorno obezvredjivanje novca.Stednja je obezvredjena.Jasan znak da privreda stoji.
    (Brigate Rosse, 10. maj 2022 04:55)

    # Link komentara

  6. svi beze iz love to je glavni uzrok,a lova se stampa i deli,tako da dok god radi stamparija i nama radi protok dotke ce cene ici navise,pa makar u paradox kao sada.
    drugo ovde nije upste tako lose kao sto mnogi misle,ali lakse je pricati da je lose nego poboljsati licnu situaciju.
    (nisliski mohikanac, 10. maj 2022 00:30)

    # Link komentara

  7. Zamisli da velika tražnja i veštačka smanjena ponuda diže cenu. Zato, najbolji lek je da na nekretninu gde niko ne živi se klepi 10% tržišne vrednosti na porez godišnje.
    Drugi lek ne postoji.
    (Mladen, 9. maj 2022 21:46)

    Porez na stan u kome vlasnik ne zivi je VEC duplo veci od poreza na stan u kome je prijavljen. Pricam za Beograd, ne znam za druga mesta. Ali to ne znaci puno jer se ta razlika prelije na zakupca u vidu vece rente (kao sto se i porez koji je drzava ustanovila na izdavanje stanova preneo na zakupce).

    Ako se porez na stanove poveca 3 puta, to bi znacilo i daleko vece cene izdavanja koje stranci mogu da plate, ali nasi....Iz prve ruke kazem: u Kijevu, gradu od 3 miliona stanovnika, su (pre rata!) plate bile 40-50% manje nego u Beogradu, sve cene nize, ali renta 30% veca nego u Beogradu! Verovatno zato sto su im porezi na vise stanova veci nego kod nas.
    (status_update, 9. maj 2022 23:00)

    # Link komentara

  8. Ponuda polovnih stanova je zbog legalizacije mala,I spore uknjizbe.

    S druge strane alavost gradjevina nikad veca.

    S trece strane te cene placaju oni koji ne veruju vise u uspeh sopstvenog biznisa u trenutcima kovida I rata koji moze da preraste u svetski.
    (Alo alo, 9. maj 2022 22:16)

    # Link komentara

  9. Zamisli da velika tražnja i veštačka smanjena ponuda diže cenu. Zato, najbolji lek je da na nekretninu gde niko ne živi se klepi 10% tržišne vrednosti na porez godišnje.
    Drugi lek ne postoji.
    (Mladen, 9. maj 2022 21:46)

    # Link komentara