Aktuelno - Moj kvadrat -

Tržište nekretnina trenutno podstaknuto "paničnim ulaganjima novca iz slamarice"

Prema izveštaju Republičkog geodetskog zavoda (RGZ) za prvi kvartal 2022. godine, obim novca u prometu na tržištu nekretnina u Srbiji uvećan je za 22,2 odsto međugodišnje, na 1,6 milijardu evra.

Izvor: Biznis.rs
Podeli
Ilustracija: Depositphotos/StockPhotoAstur
Ilustracija: Depositphotos/StockPhotoAstur

Najviše se prave, i prodaju, stambene nekretnine u Beogradu, u kome maksimalna cena po kvadratu prevazilazi vrednosti u ponudi prestonica razvijenih država Evropske unije.

Ovakav trend preslikan je i kada je u pitanju izdavanje stambenih i komercijalnih nekretnina.

Pitanje na koje mnogi pokušavaju da nađu pravi odgovor je – šta u ovom trenutku podstiče domaće tržište nekretnina, kada cene materijala, a samim tim i novogradnje beleže snažan rast, a kriza u Ukrajini donosi pretnju spoljne inflacije?

"Situacija na tržištu u poslednje vreme nije dobra, jer narod nesrazmerno kupuje nekretnine. To se zove panična kupovina, kada se troši novac iz stare štednje, takozvane ‘slamarice’ i to po često nerealno visokim cenama. To u velikoj meri rade naši ljudi koji žive i rade u inostranstvu, a sa ciljem da ne bi obezvredili svoj novac u trenucima krize. S druge strane, rekao bih da zaista bogati kupci u ovom trenutku miruju, ne reaguju panično i ne kupuju na veliko”, tumači aktuelno stanje za Biznis.rs vlasnik i direktor agencije Overmax iz Beograda Branislav Glođović.

Pošto Overmax funkcioniše poput brokerske kuće, koja klijentima nudi ulaganja u izdavanje komercijalnih nekretnina, ima dobar uvid u to šta prolazi, a šta ne na tržištu.

Kako kaže sagovornik portala, poslednje dve godine bile su najbolje u poslovanju firme koja postoji već više od 15 godina.

"U smislu najveće isplativosti, našim kijentima se najbolje vraćaju ulaganja u Beogradu. Glavni grad naše zemlje je već dugo država u državi. S druge strane, može se reći da izgradnja, prodaja i zakup magacina stvarno cvetaju poslednih nekoliko godina, dok je skok velikih investicija stranaca doveo do naglog rasta tražnje za kancelarijskim prostorom, što se ponovo jasno vidi na tržištu, nakon usporavanja tokom vrhunca pandemije", napominje Glođović.

Cene materijala skaču, potražnja je postala veća od ponude, a prirodna tržišna reakcija je novi rast cena.

Kada je reč o ponašanju klijenata iz Rusije i Ukrajine, prema Glođovićevim saznanjima, oni nisu zainteresovani za kupovinu, ali i te kako jesu za uzimanje nekretnina u zakup. Ta pojačana tražnja ne bi trebalo da bude dugog veka.