Aktuelno - Moj kvadrat -

Propast "male Moskve"

Italijanski gradić Skalea na rubu je propasti zbog sankcija uvedenih Rusiji.

Izvor: Jutarnji list
Podeli
Foto: Andrew Mayovskyy/Shutterstock
Foto: Andrew Mayovskyy/Shutterstock

Pre više od deset godina, brojni Rusi tamo su pohrlili u potrazi za sunčanim plažama i jeftinim nekretninama. Sada se oni ne mogu vratiti jer je jedna od mera protiv Rusije zabrana letova, piše Gardijan.

Tamošnji trgovci nekretninama donedavno su na svoje agencije stavljali natpise i na italijanskom i na ruskom. Sada strahuju za svoje poslove, ali i opstanak samog grada, koji su stanovnici zvali malom Moskvom u Kalabriji.

"Već smo na nuli. Rusi više ne dolaze, odsečeni su", požalio se za Gardijan lokalni agent za nekretnine Nikola Rotondaro. Ruski kupci i turisti i pre napada na Ukrajinu počeli su da nestaju. Uzrok tome bila je pandemija koronavirusa i što ruska vakcina sputnjik nije bilo dozvoljena u zemljama Evropske unije. Kao i njegove kolege, smatra da povratak Rusa nije u doglednoj budućnosti, prenosi Jutarnji list.

Grad Skalea ima manje od 11.000 stanovnika i tridesetak agencija za nekretnine. Većina ih cilja na rusko tržište. Vlasnici nekretnina na tom području nisu oligarsi, čije su nekretnine na obalama Sardinije i Toskane već zaplenjene, nego obični građani koji su kupovali kuće za letnji odmor. Skalea se nalazi tik do kalabrijske obale, a ima brdo na vrhu kojeg je srednjovekovni gradić. Jednosoban stan prodaje se za oko 22.000 evra.

Osim tržišta nekretnina, od ruskih gostiju zavise i ugostiteljstvo i trgovina. Rusi ne samo da su u restoranima, kafićima i prodavnicama trošili više od Italijana, nego su sezonu na italijanskom jugu neretko proširili i van gorućih letnjih meseci.

Restorani i barovi imaju menije na ruskom, a osoblje im govori ruski jezik. Novinari Gardijana posetili su jedan od njih, La Plaju (La Playa), ali zatekli su nekolicinu gostiju.

"U uobičajenim uslovima, ovde je bilo puno Rusa. Sada nema nijednog, a oni puno troše. Ako se rat završi uskoro, možda će se vratiti taman na vreme za letovanje", nada se konobar Salvatore.

Gradnja nekretnina procvetala je 1980-ih duž obale Kalabrije, potražnju su pokrenuli većinom Italijani iz Napulja koji su hteli da imaju mjesto za letovanje.

"Broj stranaca tada se mogao izbrojati na prste jedne ruke. Zatim su kupci iz tog razdoblja prestali da dolaze, a mnoge imovine su reciklirane", opisao je britansko-italijanski agent Toni Haket.

Rusko interesovanje za gradić Skalea pojavilo se oko 2010. godine. Kupci su bili učitelji, profesori i lekari koji su se odlučivali na kupovinu skromnijih nekretnina kakve se i danas mogu kupiti za 14.000 eura. Najslavniji među njima bio je glumac Boris Kljujev koji je preminuo 2020. godine.

"Život ovde je jednostavan. Imate prekrasnu plažu, trošak života je mali, jeftino se može jesti u restoranima, što je uvek užitak, a lokalci su gostoljubivi", rekla je Marija Stepura, predsednica udruženja Kalabrija - Rusija. Udruženje se bavi promocijom Kalabrije u Rusiji i pomaže kupcima u sređivanju italijanske birokratije. Sama Stepura kupila je ovde kuću kraj plaže 2010. godine.

"Tada je vrednost ruske rublje značila da je bilo jeftinije ovde kupiti zemljište nego u blizini Moskve", dodala je. Kupci s dovoljno ušteđevine odmah bi kupili nekretninu, a drugi bi dobijali kredite ruskih banaka.

Gradonačelnik gradića Đakomo Perota ne slaže se s tim da je Skalea "mala Moskva u Kalabriji". Nadimak su prvi počeli da koriste lokalni mediji.

"Da, ruska ulaganja bila su značajna. Skalea očigledno onima koji vole sunce više odgovara od Moskve. Ali, ovde imamo i druge zajednice, poput poljske, rumunske i ukrajinske. Nedavno smo održali marš za mir. Svi su učestvovali, i Rusi i Ukrajinci. Dobro smo integrisani kao stanovništvo", komentarisao je Perota.